De ce nu este corect să spunem ”ora doisprezece”

De ce nu este corect să spunem ”ora doisprezece”
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Pronunțarea corectă a orei poate ridica uneori probleme. Nu de puține ori, am auzit exprimări de tipul ”ora una” sau ”ora doisprezece”, deși niciuna dintre ele nu este corectă. Iată ce reguli trebuie să avem în vedere atunci când exprimăm timpul în limba română.

Variantele ”ora una”, ”ora doi”, ”ora doisprezece”, ”ora douăzeci și una” sau ”ora douăzeci și doi” sunt toate eronate, chiar dacă, în vorbirea de zi cu zi, putem înțelege la ce moment al zilei fac referire. În schimb, pentru a folosi variantele corecte, vom spune: ”ora unu”, ”ora două”, ”ora douăsprezece”, ”ora douăzeci și unu”, ”ora douăzeci și două”. Este important să vorbim corect, în primul rând pentru a ne face înțeleși cât mai bine și în al doilea rând pentru a nu risca să ne punem singuri în situații jenante.

De ce trebuie să exprimăm însă ora în acest fel în limba română? ”Ora unu/douăzeci și unu, deci numerale masculine pe lângă un substantiv feminin, constituie excepții, explicabile prin faptul că moștenesc forma inițială a felului cum era exprimat timpul, un ceas după miezul zilei/nopții, mai pe scurt, ceasul unu, iar prin rostire prescurtată, unu (e ceasul unu sau, simplu, e unu). Apoi, forma de masculin, deja impusă, s-a păstrat și pe lângă femininul oră: ora unu. În schimb, în cazurile ora două/douăsprezece/douăzeci și două, s-a impus forma de feminin, care este și cea de neutru plural: două ceasuri după miezul zilei/nopții, de unde ceasurile sau ceasul două, apoi ora două etc. Este de neînțeles cum cineva poate rosti ora doisprezece, atâta timp cât nu va spune niciodată ora doi!”, scriu autorii ”Ghidului de exprimare corectă” de pe dexonline.ro.

Cuvântul săptămânii

Rămânem tot pe platforma dexonline.ro, unde cuvântul lunii august este substantivul feminin ”recrudescență”. Ajuns în limba română din franceză, unde are forma ”recrudescence”, recrudescența înseamnă ”revenirea într-o formă mai acută a unei boli sau a unei epidemii după scăderea intensității acestora”. Termenul are și un sens figurat, în care semnifică ”reluarea într-un ritm mai viu, mai accentuat și mai intens a unei activități, a unei stări etc.”.

Citit 2349 ori Ultima modificare Joi, 06 August 2020 19:18

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.