Cântecul de flaut al Violetei Bostan

Cântecul de flaut al Violetei Bostan
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Eleva Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” câştigă premii la toate competiţiile muzicale la care participă, având şi rezultate excelente la învăţătură * Anul viitor va trebui să decidă dacă va urma Conservatorul în ţară sau peste graniţe *

Fascinată de muzică încă din copilărie şi înzestrată cu o voce încântătoare, la vârsta de 10 ani Violeta Minodora Bostan a urmat chemarea notelor muzicale alăturându-se Corului „Allegria” al Centrului Cultural „Dunărea de Jos”.

Profesorii de acolo - Silvia şi Doru Niţă - au îndrumat-o un an mai târziu către Liceul de Artă, sugerându-i să încerce un instrument de suflat.

„Mi-au recomandat flautul pentru este un instrument finuţ şi deosebit. Am căutat curioasă pe internet, am ascultat şi mi-a plăcut. M-a atras foarte mult din prima clipă în care am început să cânt şi mă consider o norocoasă, pentru că sunt mulţi care au talent, dar nu îşi aleg instrumentul potrivit”, este de părere tânăra muziciană, care a studiat întâi cu prof. Octavian Grigoraş, până în clasa a VIII-a, iar apoi cu tatăl acestuia, prof. Dumitru Grigoraş.

Are mai multe diplome decât ani

Violeta Minodora Bostan cântă la flaut de 7 ani, este elevă în clasa a XI-a şi a împlinit în urmă cu o săptămână 18 ani. Deşi în buletin e abia acum majoră, adolescenta a fost nevoită să se maturizeze înainte de vreme pentru a putea face performanţă.

A vizitat întreaga Europă în decursul celor cinci ani în care a cântat vocal la „Allegria”, iar talentul şi meritele interpretării la flaut i-au fost răsplătite la toate concursurile la care a participat.

Între diplomele ei se numără Premiul I obţinut în 2005 la Concursul Internaţional de Interpretare „George Georgescu” de la Tulcea şi Premiul II obţinut în acelaşi an la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală.

În 2006 a câştigat Concursul Naţional „Floare de colţ”, iar anul trecut a primit Premiul I la Concursul de Interpretare „Miniatura Românească” şi Premiul II la Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală.

Care ar fi reţeta succesului ei? Studiu, exerciţiu, răbdare, ambiţie şi sacrificiu. O muncă covârşitoare şi un program supraîncărcat.

După orele de liceu Violeta cântă la flaut câte 3 ore în fiecare zi şi câte 6 în weekend, studiază noţiuni elementare de pian şi urmează de 3 ani cursurile de canto muzică uşoară ale Centrului Cultural. 

„Acum interpretez piese din repertoriul greu, iar ca să capăt tehnică este nevoie de mult studiu. Nu iau vacanţă nici vara, poate doar o săptămână, dar apoi trebuie să reiau”.

„Cânt şi acasă, pentru că vecinii sunt obişnuiţi şi le place. Mai cânt şi la pian, dar flautul mă reprezintă pentru că sunt o fire sensibilă şi foarte ambiţioasă”, spune adolescenta care încearcă să îşi facă timp şi pentru relaxare, pentru a ieşi cu prietenii sau a scrie versuri - o altă pasiune a ei. 

* "La noi nu sunt apreciate valorile"

Violeta Bostan a participat de-a lungul anilor la multe sărbători ale oraşului, a prezentat spectacole şcolare, a cântat pe scena Teatrului Muzical şi la emisiuni ale televiziunilor locale.

Ar fi putut participa şi la concursuri de interpretare vocală, dar, spune ea, a preferat să nu alerge în acelaşi timp după doi iepuri. Şi chiar dacă în copilărie visa să devină cântăreaţă, succesul flautului a făcut-o să se gândească la performanţă numai cu acest instrument.

„Bineînţeles că vreau să urmez Conservatorul, dar mi-aş dori să merg undeva în străinătate. Am avut multe ieşiri şi poate nu am văzut lucrurile în profunzimea lor, dar mi-am făcut o idee”.

„Mi se pare că aş avea mai mari şanse de realizare în altă ţară, pentru că la noi nu sunt apreciate valorile. Anul viitor o să-mi depun dosare în străinătate, dar o să încerc şi la Bucureşti”, plănuieşte eleva premiantă a Liceului de Arte, care are media generală 9,86. 

Violeta va participa pe 7 aprilie la Olimpiada Naţională de Interpretare, de unde se va întoarce cel mai probabil cu încă o diplomă care să-i recunoască valoarea şi să o motiveze pe mai departe. Îi urăm succes!

Citit 2029 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.