În ce situații scriem ”fi” și când adăugăm un al doilea ”i”

Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O greșeală gramaticală extrem de frecventă în limba română constă în confuzia dintre ”fi” și ”fii”. Culmea, chiar și persoane care se laudă cu studii cu mult peste cele superioare cad în această capcană, care ar putea fi evitată destul de ușor.

Pentru a înțelege când scriem ”fi” și când ”fii”, trebuie să știm că sunt doar câteva situații când al doilea ”i” este necesar. Prima, atunci când folosim modul imperativ, forma afirmativă, a verbului ”a fi”: ”Fii atent!” ”Fii cuminte”. Aici, pentru că nu sunt destul de atenți sau pentru că nu știu această regulă, multe persoane scriu ”Fi atent!” sau ”Fi cuminte”. Puțină atenție acordată modului în care se pronunță cuvântul ”fii” în ambele situații ne arată, fără echivoc, faptul că avem de-a face cu doi de ”i” și nu cu unul singur.

A doua regulă este cea de la modul conjunctiv, timpul prezent, persoana a doua singular, atât în cazul formei afirmative, cât și al celei negative: ”Să fii cuminte la școală!” și ”Să nu fii obraznic la ore!”. La imperativ, forma negativă ar fi cerut un singur ”i”: ”Nu fi obraznic la ore!”. De fapt, probabil că aceasta este greșeala cel mai des întâlnită: ”nu fii”. Confuzia vine din faptul că, la afirmativ, spunem ”fii”.

Cuvântul săptămânii

”Arhitectura” este definită pe dexonline.ro despre ”știința și arta de a proiecta și construi clădiri. Stilul, caracterul, planul unei (sau unor) clădiri. Fel în care este construit sau alcătuit ceva. Prin extensiune, aspectul compozițional al unei opere artistice; structură”.

Pe 6 decembrie, în 1912, înceta din viață arhitectul Ion Mincu, membru fondator și președinte al Societății Arhitecților din România, întemeietorul școlii românești de arhitectură. Ion Mincu se născuse pe 20 decembrie 1852. De numele său se leagă o serie dintre cele mai frumoase clădiri construite în România.

Palatul Administrativ din Galați, actualul sediu al Prefecturii Galați, a fost construit, în perioada anilor 1904-1905, după proiectul arhitectului Ion Mincu. Inaugurarea clădirii a avut loc la 27 aprilie 1906 și a fost prima lucrare a lui Ion Mincu pentru un edificiu public reprezentativ.

Și ”Casa Robescu” din Galați, actualul Palat al Copiilor (strada Mihai Bravu, colț cu Basarabiei - n.red.), a fost ridicată, între 1896 și 1897, tot după proiectul arhitectului Ion Mincu.

Citit 2262 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2020 17:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.