Flori vechi de 1.800 de ani, descoperite în Mexic

Flori vechi de 1.800 de ani, descoperite în Mexic
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Un grup de arheologi a făcut o descoperire care, la prima vedere, pare ireală. Specialiștilor nu le-a venit să creadă ce zăcea sub pământ, de aproape 2000 de ani. Patru buchete de flori au fost găsite într-un oraș ruinat. Arheologii le-au descoperit în timpul explorării unui tunel aflat sub o piramidă. Este posibil să fi fost ofrande aduse zeului Quetzalcóatl, în urmă cu 1.800 de ani.

Mai multe buchete de flori au fost descoperite sub templul zeului Quetzalcóatl, o piramidă din orașul mexican Teotihuacan, care se află în ruină. Quetzalcóatl sau "Șarpele cu pene" a fost un zeu important în Mesoamerica antică, regiune istorică care a inclus centrul Mexicului, Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua și nordul Costa Rica.

Se spune despre această zeitate că a oferit porumb umanității și că este responsabilă pentru crearea omenirii, motiv pentru care buchetele de flori au fost descoperite sub templul lui Quetzalcóatl. Sergio Gómez, arheolog la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic, a declarat că tulpinile florilor sunt în stare bună. "În total, există patru buchete de flori în stare foarte bună, acestea sunt încă legate cu frânghii, probabil din bumbac", a declarat Gómez, pentru presa mexicană, citată de Daily Mail.

"Aceasta este o descoperire foarte importantă, deoarece vorbește despre ritualurile care se făceau în acest loc", a mai spus arheologul mexican.

Răsplată pentru arheologi, după 12 ani de muncă

Gómez lucrează în orașul aflat în ruină de aproape 12 ani, străbătând pământul vechi, stâncile și piramidele, căutând indicii despre cei care au locuit cândva aici. La aproximativ 50 de kilometri nord de orașul Mexico City, Teotihuacan este alcătuit dintr-un labirint de palate, temple, case, ateliere, piețe și bulevarde. Se crede că orașul a fost construit în 100 î.Hr. și a existat până în secolul al VIII-lea. Arheologii îl consideră unul dintre cele mai influente orașe din America prehispanică, cu o populație de 200.000 de persoane. Cu toate acestea, doar cinci la sută din suprafața orașului antic a fost excavată, în ciuda a peste 100 de ani de explorare.

În timpul săpăturilor, Gómez a recuperat peste 100.000 de artefacte din orașul antic. Însă, buchetele de flori descoperite recent sunt primele materiale botanice intacte din sit. Arheologul spune că această descoperire va oferi indicii despre flora care a fost folosită în scopuri ritualice.

Citit 1263 ori Ultima modificare Vineri, 20 August 2021 00:22

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.