Cel mai înspăimântător film din toate timpurile este...

Cel mai înspăimântător film din toate timpurile este...
Filmul era, la data premierei, criticat pentru a fi fost prea înspăimântător
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pe măsură ce ne apropiem de Halloween (ne mai despart doar două luni), tot mai numeroși fani se îndreaptă către filmele horror. Anul trecut, în octombrie, un poll organizat de site-ul Rotten Tomatoes stabilea cele mai înspăimântătoare zece filme din istoria cinematografului. Fanii au ales dintr-o listă de patruzeci de filme, iar unul singur a fost nomnalizat ca cel ce i-a făcut să își acopere ochii și să se ghemuiască de frică, potrivit looper.com, preluat de cinemagia.ro.

Printre câștigătorii poll-ului s-au numărat ”The Shining”, ”The Texas Chainsaw Massacre” și ”Halloween”, dar și mai nou-veniți precum ”Hereditary” sau remake-ul din 2017 al lui ”IT”. Dar câștigătorul, cu 19 la sută dintre voturi, este un film care amestecă clișeele genului horror cu sperieturile. Acest film a intrat în istorie ca horrorul nerecomandat celor sub 15 ani cu cele mai mari încasări, fiind și primul horror nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film. Așadar... e vorba de ”Exorcistul”.

Vorbim despre un horror supranatural în regia lui William Friedkin. În film, protagonista Regan MacNeil (Linda Blair), o fetiță de 12 ani, este posedată de un demon. Și lumea încearcă prin toate mijloacele să îl exorcizeze. Totuși, horrorurile recente s-au îndreptat în altă direcție: brutalitatea din seria ”Saw”, sau zombii din filmele de gen. Totuși, să menționăm că ”Exorcistul” era, la data premierei, criticat pentru a fi fost prea înspăimântător și mulți considerau că trebuia să fie interzis persoanelor sub 18 ani. Publicul, se pare, a fost ultragiat mai mult de scenele în care protagonista rostește obscenități sau de aceea în care se masturbează cu un crucifix. Publicul, s-a scris, „leșina, plângea, arăta tulburat”. Nici grețurile n-au lipsit privitorilor acelor vremi: poate din cauza unei scene în care tânăra vomita exploziv niște mazăre.

Autorul articolului de pe Rotten Tomatoes scrie că „ritmul dramatic și efectele speciale învechite pentru ziua de azi pot părea cuminți unora, în comparație cu horrorurile de astăzi, dar nu se poate nega influența filmului și asupra celor care îl văd pentru prima oară, drept pentru care filmul s-a clasat pe primul loc”.

Top

1. The Exorcist (1973)

2. Hereditary (2018)

3. The Conjuring (2013)

4. The Shining (1980)

5. The Texas Chainsaw Massacre (1974)

6. The Ring (2002)

7. Halloween (1978)

8. Sinister (2012)

9. Insidious (2010)

10. IT (2017)

Citit 1257 ori Ultima modificare Sâmbătă, 04 Septembrie 2021 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.