Film despre copii ucişi din cauza naţionalităţii

Film despre copii ucişi din cauza naţionalităţii
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un nou documentar marca KineDok va putea fi vizionat joi, 21 octombrie, de la ora 18,00, la Muzeul de Artă Vizuală. Este vorba de "Srbenka" (Croația, 2018), în regia lui Nebojša Slijepčević.

În iarna anului 1991, Aleksandra Zec, o fată de 12 ani, a fost ucisă în Zagreb, pentru că era de origine sârbă. Deși autorii crimei au fost dezvăluiți, ei nu au fost niciodată condamnați. După 25 de ani, Oliver Frljić, regizor de teatru, pune în scenă o piesă despre cazul Zec. Procesul de creație scoate la suprafață traume ascunse, transformând repetițiile în psihoterapie colectivă. "Srbenka” este un film despre agresiunea îndreptată asupra copiilor de altă naţionalitate din Croaţia. Aflăm cum generaţia născută după război încearcă să facă faţă umbrelor întunecate ale istoriei.

Documentarul a primit premii importante: Astra Film Festival Sibiu - Premiul pentru cel mai bun regizor; Cannes Film Festival - Doc Alliance Selection Award; Chicago International Film Festival - nominalizat la secțiunea cel mai bun documentar; Festival "Dei Popoli" - Premiul pentru cel mai bun film.

Nebojša Slijepčević trăiește și lucrează în Zagreb, unde predă la Școala de Film Documentar. Portofoliul său cuprinde numeroase documentare prezentate și premiate la diverse festivaluri din lume: „Real Man’s Film”, „In 4 Years”, „Of Cows and People”.

Citit 1562 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Octombrie 2021 19:33

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.