Filme din „Noul cinema spaniol”, disponibile gratuit

Filme din „Noul cinema spaniol”, disponibile gratuit
„Violeta no coge el ascensor”, filmul din această săptămână
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Patru producţii aparţinând "Noului val de film spaniol" sunt disponibile, luna aceasta, gratuit, pe canaul de Vimeo al Institutului Cervantes, în cadrul programului "Nuevas cinefilias/ Noul Cinema spaniol". Proiectul, o colaborare între Institutul Cervantes şi Festivalul de Film European din Sevilla, reprezintă o ocazie pentru cinefili de a cunoaşte estetica celui mai îndrăzneţ, contemporan şi angajat val de filme spaniole, scrie news.ro.

În acest an, seria cuprinde patru filme spaniole recente, care, prin tematică şi limbaj, nu ar fi fost posibile în altă epocă şi care încorporează memoria trecutului şi aduc în actualitate tradiţia cinematografiei, inclusiv a celei spaniole. În acelaşi timp, inovează, riscă şi se joacă cu structuri şi poveşti contemporane. Toate filmele sunt disponibile pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes, timp de 48 de ore, începând cu ora 21,00 din ziua programată.

Primul film a fost difuzat săptămâna trecută, pe 5 noiembrie. Este vorba despre "Arima" (2019), de Jaione Camborda, care reprezintă debutul în lungmetraj al unuia dintre cei mai promiţători reprezentanţi ai noului val galician. Vinerea aceasta, pe 12 noiembrie, va fi difuzat "Violeta no coge el ascensor" (2019), de Mamen Díaz (87 de minute). Primul film al lui Mamen Díaz tratează cu lejeritatea unui Rohmer (celebru cineast francez - n.r.) al secolului XXI eterna nemulţumire milenială, într-o lume plină de posibilităţi, fapt care îngreunează procesul alegerii uneia singure. Violeta are puţin peste 20 de ani şi trebuie să-şi petreacă vara în Madrid, făcând practică la o editură. În acele săptămâni, îşi va face noi prieteni, va lua nişte decizii, mai mult sau mai puţin bune, şi, mai ales, va învăţa că a eşua este mai degrabă o artă decât o dramă.

19 noiembrie: "This Film is About Me" (2019), de Alexis Delgado

Alexis Delgado realizează un portret unic al Renatei Felicitas Soskey, aflate în închisoare pentru că şi-a ucis cu brutalitate vecinul. Creează un portret al unei femei în prim-plan, cu aură teatrală, magnetism cinematografic şi o strălucire aproape supranaturală. Renata Felicitas Soskey, afişând maniere de vedetă din alte timpuri, crede că povestea vieţii ei este "cea mai extraordinară" spusă vreodată. La rândul lui, cel care filmează o vede drept personajul vieţii sale.

26 noiembrie: "La reina de los lagartos" (2019), de Burnin’ Percebes

Povestea de dragoste sfâşietoare din ultimul film al seriei se petrece între o mamă singură şi un extraterestru, pe care duoul de actori Bruna Cusí şi Javier Botet o transformă într-o poveste memorabilă, în registrul melodramei şi al SF-ului, cu note de umor subtil şi sensibil.

Citit 1082 ori Ultima modificare Sâmbătă, 13 Noiembrie 2021 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.