Fata afgană cu ochi verzi s-a refugiat în Italia

Fata afgană cu ochi verzi s-a refugiat în Italia
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Faimoasa fată afgană cu ochi verzi pătrunzători, care a devenit cunoscută la nivel mondial după ce a apărut în 1985 pe coperta revistei National Geographic, a fugit din țara sa și a sosit la Roma, relatează Insider. Guvernul italian a anunțat într-un comunicat că mutarea a făcut parte „dintr-un program mai amplu de evacuare pentru cetățenii afgani”, demarat după ce talibanii au preluat din nou controlul asupra țării. CNN notează că ea a primit statut de refugiat din partea guvernului premierului Mario Draghi.

Fata, Sharbat Gula, acum în vârstă de 49 de ani, a fost fotografiată într-o tabără de refugiați din Pakistan în 1984, în timpul ocupării sovietice a Afganistanului. La momentul respectiv Gula avea în jur de 12 ani și a fost găsită de jurnaliștii de la National Geographic într-un cort improvizat ca sală de clasă.

Gula a părăsit tabăra de refugiați la începutul anilor 1990 și și-a întemeiat o familie, trăind în mare parte o viață anonimă până când fotograful american care i-a făcut fotografia, Steve McCurry, a găsit-o din nou în 2002. McCurry a relatat pentru site-ul american NPR că femeia a dus o viață „relativ pașnică”, în conformitate cu tradițiile paștune.

Însă în 2016 Gula a fost deportată din Pakistan în Afganistan după ce a fost acuzată că a cumpărat un act de identitate pakistanez fals. La momentul respectiv președintele afgan Ashraf Ghani a salutat reîntoarcerea ei în țară, promițând să o găzduiască într-un apartament mobilat complet.

Cinci ani mai târziu Ghani a fugit la rândul său din Afganistan după ce talibanii au intrat în capitala Kabul.

McCurry a declarat pentru NPR că fotografia lui Gula a fost una de care oamenii își aminteau mereu când Afganistanul era în atenția opiniei publice internaționale.

Citit 915 ori Ultima modificare Vineri, 26 Noiembrie 2021 20:25

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.