Inițiativă: Gălățenii i-au scris lui Vladimir Putin. „N-ai chef să dărâmi podul de la Brăila?” (PAMFLET)

Inițiativă: Gălățenii i-au scris lui Vladimir Putin. „N-ai chef să dărâmi podul de la Brăila?” (PAMFLET)
Există destui gălățeni care se uită chiorâș la construcția de lângă orașul vecin
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Ca în publicațiile de altădată, ne permitem să satirizăm o situație pe seama căreia s-au făcut deja multe glume. Nu ne luăm în serios, e plină planeta de scorțoși ineficienți. Restul detaliilor, în text.

Atmosferă de epocă

Subiectul unui potențial război este departe de a fi tocit, și chiar dacă s-ar stârni ceva la răsărit - noi sperăm să fie doar o joacă de băieți mari - tot am mai avea timp să zâmbim. Ca să putem depăși întregi la minte o nouă încărcată pagină de istorie. Biblioteca este la doi pași, luați și răsfoiți presa din timpul celor două războaie mondiale! Caricaturile, cea mai la îndemână modalitate de a satiriza evenimentele zilei, făceau bășcălie de orice, uneori și regele era șfichiuit de un desenator cu simțul umorului. De asemenea, rubrica "Una pe zi" arunca o bârfă sau o maximă critică la adresa unui politician al vremii sau la adresa moravurilor societății. Astăzi, pagina de Pamflet a "Vieții libere" își permite să împrumute din atmosfera de epocă.

Petiție buclucașă

Conform surselor acestei rubrici săptămânale, gălățenii au inițiat deja o petiție, strângând peste o sută de mii de semnături, pentru a-i scrie la Kremlin lui Vladimir Putin. "Domnilor, nu mai puteam sta așa, că tot bate vânt de război dinspre Rusia. Nouă ce mama naibii să ne ia, nenorociții ăia? I-am scris lui Putin să rezolve podul de la Brăila, că tot se laudă ei în fiecare zi. Ce să zic, și-au pus luminițe, se gudură de ca și cum nu e făcut și din banii noștri", ne-au povestit inițiatorii acestei trăsnăi. Ei cred în valoarea documentului deja trimis la biroul celui mai controversat politician al planetei.

S-au implicat și proprietarii bacului?

I-am întrebat ce ton au utilizat în scrisoare și dacă i-au livrat și argumente pentru a dărâma spectaculoasa construcție din județul vecin, iar ei au dezvăluit un detaliu fundamental. "Da, l-am întrebat retoric dacă n-are chef să dărâme un pod făcut cu bani europeni, așa cum nu-i place domniei sale. Am primit confirmarea de primire, așteptăm să vedem dacă va mai porni sau nu războiul. Noi i-am zis că, și dacă n-o să fie scandal, o rachetă tot poate să trimită. Ca glumă, așa. Oricum, ni s-a spus din partea unor oameni influenți din zonă, care controlează transportul cu bacul, că am făcut bine trimițând scrisoarea", au adăugat gălățenii care își doresc prăbușirea caprei vecinului.

Kremlinu-i lin

Pamflet în versuri

STARE de ALERTĂ (cod negru de lene) de Submarin Cosorescu

!mocârţanul cu cap zero/ stă pe trotuar şi scuipă

ca să vadă trecătorii/ ce mai limuzină are -

dacă-i zici că n-are lege,/ el o face pe deşteptul

şi te-njură milimetric,/ mai dihai ca-n drumul mare!

!iată-l, biet analfabetul,/ ca ţăruşul şede-n cale

şi trânteşte imprecaţii/ în direct, şi beşteleşte,

calcă peste frumuseţe,/ deferenţă, demnitate,

murdăreşte tot ce-nseamnă/ getic, dacic, româneşte!

!graseiază franţuzeşte,/ cere drepturi în engleză,

scumpul mamei nu transpiră/ la obraz, la-ndatorire,

cârcoteşte când e vorba/ de morală şi de muncă,

suflă mucii pe morminte,/ dă cu barda-n monastire!

!lenea-i vine ca o haină/ de comandă... e cod negru

de urât şi trândăvie.../ mocârţanu-şi varsă „harul”,

uite-aşa, pe unde-apucă.../ şi se vede: sărmănelul

n-a mai îngăimat o buche,/ hăt de când abecedarul!

Galațiul în imagini

Vocea cetățeanului, vocea politicianului

Am rămâne cu două piețe

* Eventualitatea unui conflict armat, situație pe care nu ne-o dorim sub nicio formă, ar putea transforma cele două piețe "ale rușilor" în singurele locuri special amenajate pentru comerțul cu amănuntul. Nu din Galați, ci din sud-estul României. Tot în răvașul pentru tovarășul de la Kremlin este inserată și această dorință.

* Un pensionar șugubăț din Micro 39 a solicitat toate numerele cotidienelor "Pravda" și "Scânteia", din întreaga existență a celor două ziare comuniste, iar răspunsul poștei rusești a fost din cale-afară de comic: "Dar sunteți nostalgic, nu glumă."

* Dacă s-ar cantona în Galați, mai-marii armatei roșii și-ar stabili sediul pe strada Nicolae Caranfil, aproape de Piața Rușilor. Motivul a fost trimis pe e-mail, via Sputnik: "Oricât de câini am fi la suflet, nu putem omite că până mai ieri strada aceasta purta numele lui Dr. Petru Groza, primul premier comunist al României. Sunteți singurul oraș din țara voastră care a ținut atâta amar de vreme la un asemenea simbol."

* Câțiva votanți ai fostului primar Marius Stan au cerut ca în actul expediat în Rusia să existe și o provocare aparte: fostul URSS să sape tunelul dorit la Galați pe sub Dunăre. Să n-o ia rușii ca pe-un afront!

Viața ca o Pravdă

"Intervenție neautorizată. Vă rugăm, reveniți!"

Schema de zilele trecute, cu cetățeanul din Galați care a forțat societatea Distrigaz Sud Rețele să sisteze alimentarea cu gaze naturale, a trecut ca un gest insolent, poate chiar exotic. Peste o mie de clienți au dârdâit o zi întreagă, însă nu poți da vina pe distribuitor: a existat un Dorel zelos, prin urmare nu te pui cu forța brută a naturii. Se pregătesc și alte "intervenții neautorizate", e bârfa ultimelor 24 de ore. În primă instanță, vom rămâne fără energie electrică, apoi și fără oraș. Nici cu Putin nu te pui.

Gazul Mittal

Precizare

Materialul acesta este un pamflet şi trebuie tratat ca atare. Informaţiile prezentate pot sau nu să fie adevărate. Imaginile incluse sunt proprietatea cotidianului "Viaţa liberă". Toate drepturile rezervate "Viaţa liberă".

Citit 3669 ori Ultima modificare Duminică, 30 Ianuarie 2022 13:23