Observație a astronomilor australieni: Un obiect care „nu ar trebui să fie posibil”, descoperit în Calea Lactee

Observație a astronomilor australieni: Un obiect care „nu ar trebui să fie posibil”, descoperit în Calea Lactee
Obiectul se află în Calea Lactee, la o distanță de mii de ani lumină față de sistemul nostru solar
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Astronomii australieni au descoperit un obiect ciudat, care se roteşte în Calea Lactee şi, potrivit specialiştilor, nu seamănă cu nimic observat anterior, conform unei lucrări ştiinţifice publicate în cea mai recentă ediţie a revistei Nature, informează miercuri agenția de presă AFP, preluată de Agerpres.

Obiectul, observat pentru prima dată de un student care studia pentru lucrarea de licenţă, emite radiaţii electromagnetice puternice, de trei ori pe oră. Undele sunt emise la fiecare 18,18 minute, a explicat astrofiziciana Natasha Hurley-Walker, care a observat fenomenul cu ajutorul unui uriaş radiotelescop de joasă frecvenţă, din regiunea australiană numită "Outback", aflată la mare distanţă de zonele populate.

Deşi există şi alte obiecte în Univers care emit variaţii radio regulate, cum ar fi pulsarii, această frecvenţă nu a fost niciodată observată înainte, a explicat ea. Descoperirea acestui obiect a fost "un pic înfricoşătoare", a adăugat ea, "pentru că nu există nimic pe cer care să fie cunoscut şi să facă aşa ceva".

Echipa a stabilit că obiectul se află la aproximativ 4.000 de ani-lumină de Pământ, că este incredibil de luminos şi are un câmp magnetic extrem de puternic. Însă, multe alte mistere rămân de dezlegat. "Dacă faceţi toate calculele, descoperiţi că nu ar trebui să aibă suficientă putere pentru a produce astfel de unde radio, la fiecare 20 de minute. Pur şi simplu, nu ar trebui să fie posibil", a declarat Hurley-Walker.

Obiectul ar putea fi un magnetar cu perioadă ultralungă, un fenomen teoretizat de cercetători, dar niciodată observat, sau o pitică albă, o stea îmbătrânită cu o temperatură la suprafaţă de două ori mai ridicată decât cea a Soarelui. "Dar şi aşa este destul de neobişnuit", a subliniat astrofiziciana. "Cunoaştem doar un singur pulsar pitică albă, nimic la fel de important ca acesta. Desigur, ar putea fi ceva la care nu ne-am gândit niciodată. Ar putea fi vorba despre un obiect complet nou", a adăugat specialista.

Echipa de cercetare a reuşit să observe semnalul pe o gamă largă de frecvenţe. "Acest lucru semnifică faptul că trebuie să fie un proces natural, că nu este un semnal artificial", a dat asigurări cercetătoarea, când a fost întrebată dacă acest semnal radio puternic şi coerent din spaţiu ar fi putut fi trimis de o altă formă de viaţă.

Următorul pas pe care oamenii de ştiinţă intenţionează să îl facă este acela de a căuta mai multe astfel de obiecte stranii în Univers. "Alte detecţii le vor indica astronomilor dacă este vorba despre un eveniment punctual rar sau despre o vastă populaţie nouă, pe care nu am observat-o niciodată înainte", a completat Hurley-Walker.

Citit 926 ori Ultima modificare Vineri, 28 Ianuarie 2022 02:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.