VIDEO: Centrul pentru Arta Internaţională a Luminii - un muzeu unic în lume

VIDEO: Centrul pentru Arta Internaţională a Luminii - un muzeu unic în lume
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Centrul pentru Arta Internaţională a Luminii este comoara ascunsă a fostei Fabrici de Bere Linden *

Unna, oraşul capitală a districtului cu acelaşi nume din Regiunea Ruhr, are o istorie lungă şi zbuciumată. Aici au fost aşezări încă din perioada neolitică, dar Unna a căpătat importanţă de abia după ce a devenit staţie pe Hellweg, un drum antic al comercianţilor de sare.

Numele localităţii este menţionat pentru prima dată într-un document bisericesc în 1032. Apoi, pe la 1200, contele Friedrich von Altena-Isenberg primeşte domeniul Unna, printre altele, de la arhiepiscopul de Cologne (Koln).

În următoarele 200 de ani, Unna este atacat, ars până în temelii de mai multe ori. În 1597, mai mult de jumătate din populaţia a murit de ciumă.

La începutul secolului 17, oraşul a trecut prin mai multe mâini, în urma războaielor religioase, şi în 1666 intră sub controlul Prusiei.

La începutul secolului 19, oraşul începe să se schimbe, devenind, dintr-unul axat pe agricultură, un centru industrial, în legătură cu restul ţării prin drumuri, cale ferată şi apă.

Mineritul a început în 1870, la fel şi activitatea industrială dependentă de acesta, populaţia crescând până la 15.000 de persoane în 1900.

Între 1943 şi 1945 a suferit atacuri aeriene şi bombardamente. Multe dintre clădiri, care au suferit distrugeri masive, au fost demolate şi apoi complet reconstruite, după război.

Totuşi, în zona veche a oraşului, există şi astăzi multe clădiri construite între secolele 16 şi 19.

Magia luminilor

În centrul oraşului, o clădire-simbol, Fabrica de Bere Linden, ascunde o adevărată comoară: Centrul pentru Arta Internaţională a Luminii, un muzeu unic în lume.

11 camere-exponat, toate la subsol, plus o construcţie marca James Turrell (probabil cel mai important artist al luminilor din întreaga lume) fac din acest muzeu o atracţie aparte, care-ţi taie răsuflarea.

Fiecare artist invitat să participe la proiect a venit, şi-a ales o cameră şi a creat un model personalizat şi adaptat spaţiului. E aproape imposibil de descris în cuvinte ce stări de spirit îţi creează feeria de lumini, culori, apă şi sunet!

În subsol, într-un spaţiu care a fost lăsat cât mai aproape de forma originală - aici erau camere de fermentare a berii - poveştile artiştilor din toată lumea te poartă printr-un labirint al stărilor sufleteşti.

Nu e un loc pentru cei cu emoţii labile, fiindcă treci, într-o clipă, de la veselie la triteţe, de la cald, la rece, de la senzaţia de singurătate, la cea de învăluire în lumină.

Mario Merz, Joseph Kosuth, James Turrell, Mischa Kuball, Rebecca Horn, Christina Kubisch, Johannes Dinnebier, Keith Sonnier, Jan van Munster, François Morellet, Christian Boltanski şi Olafur Eliasson sunt artiştii care te poartă în lumea magică a luminilor.

Şi pentru că muzeele nu trebuie să fie spaţii închise, de neatins, ci trebuie să facă parte din viaţa oamenilor, unul dintre spaţii poate fi folosit, contra cost, drept sală de ceremonii pentru evenimente diverse, de la conferinţe la nunţi.

De afară, nimic nu trădează comoara subterană a vechii fabrici de bere. Dar, odată intrat în lumea magică a luminilor, nici nu simţi când trec cele două ore şi jumătate, cât durează o vizită.

Citit 908 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.