Regizor iranian arestat în timp ce vizita o închisoare din Teheran

Regizor iranian arestat în timp ce vizita o închisoare din Teheran
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Cunoscutul regizor iranian Jafar Panahi va sta șase ani la închisoare. El a fost reținut chiar în timp ce făcea o vizită la penitenciarul din Teheran, potrivit BBC.

Presa iraniană a anunțat că Panahi a fost reținut după ce a mers la închisoarea Evin pentru a întreba despre cei doi colegi regizori, Mohammad Rasoulof și Mostafa Al-e Ahmad, arestați pentru susținerea protestelor anti-guvernamentale.

Soția sa a declarat pentru BBC că Panahi că a fost informat de gardieni că are de executat o pedeapsă cu închisoarea. Tahereh susține că arestarea lui Panahi echivalează cu o răpire. „Jafar are unele drepturi ca cetățean. Există un proces echitabil. Pentru a întemnița pe cineva, acesta trebuie să fie convocat mai întâi. Dar să încarcerezi pe cineva care protestează în afara închisorii ridică o mulțime de întrebări. Aceasta este o răpire", a declarat ea.

Mohammad Rasoulof și Mostafa Al-e Ahmad au fost arestați din cauza unor postări pe rețelele de socializare referitoare la prăbușirea unei clădiri de 10 etaje în orașul Abadan, în luna mai, în urma căreia au murit peste 40 de persoane. Cei doi realizatori de filme au fost acuzați de „incitare la proteste și perturbarea securității psihologice a societății", a raportat agenția de știri de stat Irna.

Jafar Panahi, în vârstă de 62 de ani, a câștigat numeroase premii la festivaluri internaționale de film. Printre acestea se numără premiul cel mare al Festivalului Internațional de Film de la Berlin, Ursul de Aur, pentru Taxi în 2015, precum și premiul pentru cel mai bun scenariu la Festivalul de Film de la Cannes pentru filmul Trei fețe în 2018.

În 2010, el a fost arestat pentru că a susținut protestele antiguvernamentale în masă care au izbucnit după alegerile prezidențiale contestate. Ulterior, a fost condamnat pentru „propagandă împotriva sistemului" la șase ani de închisoare și i s-a interzis să facă filme sau să călătorească în străinătate timp de 20 de ani. A executat două luni înainte de a fi eliberat pe cauțiune condiționată, relatează agenția de presă AFP.

Citit 1213 ori Ultima modificare Marți, 19 Iulie 2022 17:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.