Neofit Rilski - cel mai mare parc istoric din lume

Neofit Rilski - cel mai mare parc istoric din lume
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Nouă voluntari gălăţeni, membri ai filialei locale a Asociaţiei Culturale Tomis (ACT) Constanţa, ne-au reprezentat ţara, între 22 şi 24 iulie, la Festivalul antic "Marcianopol" - desfăşurat într-un sat de lângă Varna, alături de 26 voluntari din ACT Tomis şi Asociaţia "Cavalerul Danubian". Festivalul a fost organizat de micuţa primărie de acolo.

O săptămână mai târziu, trei gălăţeni au însoţit 24 de constănţeni şi câţiva piteșteni la un uimitor festival de reconstituire istorică în sătucul bulgăresc Neofit Rilski, aşezare cu doar 785 de locuitori, unde am avut şansa să descopăr o incredibilă atracţie turistică, cu cetăţi  romane şi medievale şi case neolitice. Şi un model posibil de dezvoltare şi pentru un oraş mare precum Galaţiul!

La ambele evenimente, care s-au bucurat inclusiv de prezenţa unor turişti străini, nu am întâlnit însă picior de demnitar sau de ales, care să se împăuneze cu respectivele realizări! În acele zile, am ascultat poveştile unor oameni dedicaţi, cu profesii foarte diferite, de la un comandant de petrolier la un membru al echipajului unui elicopter prăbuşit nu demult, misiune în care ar fi trebuit să participe, dar a absentat din întâmplare. Sau cum, la un festival de la Verdun, din cauza prezenţei numeroase a maşinilor fabricate în România, în loc de "stâng, drept, stânguuu'" s-a scandat "Duster, Duster, Loo-gan, Duster!" La Neofit am întâlnit şi un instructor francez de lupte antice, care a învăţat bulgăreşte în câţiva ani şi ar dori să treacă şi la limba română. Am întâlnit şi un şoimar, cu o pasăre de trei ani, care ne-au făcut o demonstraţie. Arheologi români şi bulgari ne-au adus desluşiri...

O investiţie uriaşă cu... 1.000 de acţionari

Numele localităţii, Neofit Rilski, vine de la cel al unui călugăr, profesor și pictor bulgar din secolul al XIX-lea, o figură importantă a renașterii naționale din această ţară. Aici, începând din 2015, s-a copt ideea îndrăzneaţă a unui uriaş parc istoric, dotat cu de toate. Dacă anul trecut abia se începuse o clădire, acum ochiul se bucură de 22 de cetăţi şi palate, un altul fiind în construcţie, cu muncitori vietnamezi pe schele. Clădirilor ridicate li se adaugă locuinţele neolitice de lut, cu manechine din silicon, cu ochi vii şi păr pe braţe!

Măcar atât am putea începe şi noi, construind din lut, asemănător Muzeului Pescuitului de la Gârboavele! Într-un sat de lângă Sibiu, 12 oameni au construit un castru şi sate dacice, cu ateliere, de ce să nu facă ceva şi Galaţiul, unde a fost o davă, un castellum roman şi Valul lui Traian?!

La bulgari am admirat statui din bronz şi marmură, interioare de cavou pictat, iar împrejur, un lac blând, cu raţe hrănite periodic, pajişti de gazon atât de fin cum nici în Anglia nu am întâlnit! Pe aproape 14 hectare, pe care se lăfăie parcul, nu am văzut nici măcar un muc de ţigară, vreun pet amărât sau vreun ziar aruncat! O armată de îngrijitori zumzăie ca totul să fie împrospătat, gunoiul ridicat, WC-urile parfumate. Am fost cazaţi la... iurte, înălţate pe stâlpi din lemn. Dimineaţa, copiii smulgeau acolo buruienile, cei mai mari tundeau gazonul cu maşina portabilă sau cu un tractoraş, până şi ghidul ajuta la îndepărtarea gunoaielor din coşurile de gunoi! Un vizitator posta: "Cel mai mare parc istoric din lume și cea mai vizitată atracție turistică din Bulgaria - loc grozav pentru copiii noștri și, apropo, prețul este de două ori mai mic decât în locații similare din Europa. Mi-a plăcut restaurantul - au refuzat să ne servească coca-cola și chestii de genul ăsta, pentru că, potrivit directorului lor executiv, coca-cola este o otravă pură."

Pe site-ul The Sofia Globe am găsit că "această frumoasă nebunie a început cu doar cinci acționari", acum numărul acestora urcând la 1.000! Un proiect cinstit, aprobat de Guvern şi verificat la sânge de Comisia de Supraveghere Financiară!

Parcul vine cu oferte foarte variate: fotografii în ţinute de epocă, spectacole cu lupte, gladiatori, atletism antic, turniruri medievale, vânătoare cu şoimi îmblânziţi şi cu alte păsări de pradă, călărie, tir cu arcul, băut ritualic de vin.

Marcianopol - o bătălie îndârjită, reconstituită

Renumit pentru colecția sa muzeală de podele antice din mozaic din vile antice, Marcianopol, sau Parthenopolis, e o veche capitală greacă, apoi capitală romană și arhiepiscopie în Moesia Inferior: cel mai mare oraş din Tracia, denumit astfel după sora lui Traian (deh, nepotism antic!), distrus de goţi, a fost devastat de hunii lui Attila. Atractivele echipamente purtate de legionarii şi auxiliarii Legiunii a XI-a Claudia, maşini de luptă precum balista şi scorpionul, un senator şi o patriciană, barbari sub steagul cu cap de lup daci, sunet de corn, traci, geţi sau sarmaţi au adus publicul cu două milenii în urmă! Decorul, cu o pantă atacată de daci, cu arbori groşi, avea şi ruinele unui amfiteatru. Excavarea până la blocurile mari din piatră a lăsat dezgolite rădăcini uriaşe! După luptă - reconstituirea Marii Bătălii de la Marcianopol -, voluntarii - chiar şi două femei - s-au întrecut în alergare, sub soarele nemilos, purtând coif şi zale din metal, suliţă şi scutul greu. Ziua a fost ȋncheiată de o paradă cu torţe prin localitatea Devnya şi prezentarea trupelor participante pe scena din Parcul Central.

Unde nu ne-am putut înţelege în engleză, am folosit esperanto: aveni de vânzare brânză de muuu ori de behehee? În drumul de întoarcere, am vizitat şi palatul reginei Maria de la Balcic!

EXPLICAŢII FOTO:

1. Reconstituirea bătăliei de la Marcianopol, între romani, daci şi aliaţi sarmaţi

2. Palat roman, la Neofit: marmură, coloane, lemnărie din lemn masiv, statui la interior

3. Macheta parcului istoric

4. Cetate medievală şi monumentul ţarilor din bronz; în sat, stilul este copiat de multe clădiri noi

5. Legionar roman în bronz

6. Un bulgar preistoric, excelent reprodus în silicon

7. O parte din trupa românească la Neofit

8. Satul neolitic de la Neofit, uşor de făcut şi la noi - chiar şi gratis, prin clacă, ca odinioară

Citit 723 ori Ultima modificare Duminică, 07 August 2022 06:30

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.