Mituri despre sănătatea sexuală

Mituri despre sănătatea sexuală
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Este absolut normal ca informațiile cu privire la sănătatea sexuală să fie obținute de la medicul specialist, dar multe persoane aleg să caute aceste informații pe internet. Poate o femeie să rămână însărcinată în timpul menstruației? Este adevărat că anticoncepționalele îngrașă? Pot lua o infecție cu transmitere sexuală de pe vasul de toaletă? Acestea sunt doar câteva dintre miturile cele mai comune legate de sex. Iată, în cele ce urmează, cele mai comune idei preconcepute referitoare la sănătatea sexuală și care este adevărul din spatele lor, potrivit medicalnewstoday.com, citat de medlife.ro.

Primul mit este acela conform căruia puteți contracta o infecție sau o boală cu transmitere sexuală de pe capacul de la toaletă. Realitatea este că bolile cu transmitere sexuală și infecțiile nu pot trăi în afara corpului pentru o perioadă lungă de timp (în special pe o suprafață rece, precum capacul de la toaletă). În plus, acestea nu sunt prezente în urină, deci șansele să contractați o boală cu transmitere sexuală de pe capacul de la toaletă sunt foarte mici.

Mit: Prima dată când faci sex nu poți rămâne însărcinată

Realitate: Pare că, în acest caz, șansele sunt în favoarea ta, dar nu există niciun motiv pentru care să îți asumi acest risc. Este la fel de probabil să rămâi însărcinată prima oară când faci sex la fel ca oricare altă dată. De fapt, unele statistici spun că 20 la sută dintre femei rămân însărcinate la mai puțin de o lună de când și-au început viața sexuală.

Mit: Nu poți rămâne însărcinată în timpul menstruației

Realitate: Este puțin probabil, dar totuși posibil, mai ales dacă nu folosești un prezervativ sau pastile anticoncepționale. La unele femei, ciclul menstrual durează mai mult și se suprapune cu începutul ovulației, ceea ce înseamnă că sunt fertile. Mai există și problema sarcinii în timpul perimenopauzei, atunci când ciclul menstrual nu mai este constant. În acest caz, experții spun că este de preferat să se renunțe la anticoncepționale abia după un an de la ultima menstruație.

Mit: Pilula de a doua zi provoacă un avort

Realitate: Pastila de a doua zi nu este același lucru cu pastilă RU-486, care provoacă un avort. De fapt, dacă luați pastila de a doua zi și sunteți deja însărcinată, aceasta nu va face nicio diferență.

Mit: Anticoncepționalele îngrașă

Realitate: Ideea conform căreia anticoncepționalele îngrașă este larg răspândită. Un articol de revizuire publicat în 2006 a analizat 44 de studii anterioare și a descoperit că unii participanți s-au îngrășat în timpul studiului, dar nu au existat dovezi concrete care să ateste că vina aparținea anticoncepționalelor.

Mit: Nu este un orgasm dacă nu este vaginal

Realitate: Poate că, mulțumită idealului răspândit, exagerat de filmele porno, multe persoane sunt blocate mult timp cu ideea că orgasmul unei femei este pur și simplu o experiență vaginală, realizată prin penetrare repetată. O privire rapidă pe internet va dezvălui că unele căutări populare includ „De ce nu pot avea orgasm?” și „De ce nu pot face ca prietena mea să atingă punctul culminant?” Ei bine, așa cum a explicat Medical News Today, nu există o rețetă „unică pentru toate dimensiunile” pentru realizarea orgasmului și, de cele mai multe ori, femeile vor avea nevoie de o stimulare a clitorisului, în loc doar de penetrare vaginală, pentru a ajunge la acel punct dulce.

Mit: Sexul afectează performanța atletică

Realitate: Timp de ani buni, managerii și antrenorii celor mai performanți sportivi le-au interzis sportivilor lor să se dedice acțiunilor sexuale înainte de evenimente importante, de teamă că performanța lor ar fi slăbită. Atunci, veți fi ușurați să aflați că nu este chiar deloc cazul. Studii recente arată că relațiile sexuale cu o zi înainte de a participa la o competiție sportivă nu afectează performanța.

Mit: Nu pot lua o boală cu transmitere sexuală prin sexul oral

Realitate: În timp ce riscul de a lua o boală cu transmitere sexuală în urma sexului oral este mai mic decât de la sexul vaginal sau anal, există totuși un anumit risc. Multe astfel de boli, inclusiv sifilis, gonoree, herpes și clamidie, pot fi răspândite prin sex oral.

Mit: Veți avea întotdeauna simptome dacă aveți o boală cu transmitere sexuală

Realitate: Nu toate bolile cu transmitere sexuală prezintă simptome. Multe nu au sau sunt lipsite de simptome până când boala provoacă probleme de sănătate semnificative. Prin urmare, este vital să practicați întotdeauna relații sexuale sigure și să urmați controale periodice.

Mit: Nu poți rămâne însărcinată dacă un bărbat se retrage înainte de ejaculare

Realitate: Acest lucru nu este absolut adevărat. Înainte ca un bărbat să ejaculeze, acesta eliberează lichid seminal din penis. Acest fluid conține spermatozoizi și poate duce foarte ușor la sarcină.

Mit: Există anumite poziții sexuale care vă vor proteja de sarcină

Realitate: Din nou, este nevoie doar de un ovul și de un spermatozoid pentru a rămâne gravidă. Nu contează dacă faci sex în picioare, așezat sau culcat. De asemenea, nu contează dacă faci sex la duș sau dacă te speli imediat după aceea.

Citit 623 ori Ultima modificare Joi, 03 Noiembrie 2022 11:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.