Poţi avea o infecţie cu transmitere sexuală fără să ai simptome?

Poţi avea o infecţie cu transmitere sexuală fără să ai simptome?
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sexul neprotejat și partenerii multipli sunt principalii factori de risc pentru bolile cu transmitere sexuală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, un milion de infecții cu transmitere sexuală (ITS) sunt depistate în fiecare zi, în întreaga lume, majoritatea fiind asimptomatice. Netratate, afecțiuni precum sifilisul, gonoreea, chlamydia și infecția cu mycoplasma genitalium pot duce la o serie de complicații, inclusiv la pierderea fertilității și la apariția sarcinii extrauterine (ectopică), potrivit clicksanatate.ro.

Majoritatea persoanelor cu sifilis (infecţie produsă de bacteria Treponema pallidum) nu realizează că au această boală, afecțiunea fiind asimptomatică, de cele mai multe ori. Totuși, anumite simptome, precum ulcerațiile nedureroase la nivelul organelor sexuale, pe buze sau în cavitatea bucală pot fi prezente în stadiile incipiente ale bolii (sifilisul primar). După aproximativ două până la zece săptămâni de la infectare, pot apărea și alte simptome, precum febră, dureri de cap, căderea părului și oboseala inexplicabilă. Netratată, boala poate afecta întregul organism, ducând chiar la deces.

Sifilisul se transmite atât pe cale sexuală, cât și de la mamă la făt sau prin transfuzii de sânge și prin utilizarea de echipamente medicale contaminate

Citit 1062 ori Ultima modificare Sâmbătă, 24 Decembrie 2022 16:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.