Câinii şi pisicile nu sunt cadouri vii

Câinii şi pisicile nu sunt cadouri vii
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Bun-regăsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi şi sugestii care să vă ajute să vă înţelegeţi şi creşteţi mai bine animalul de companie pe care îl aveţi sau pe care aţi vrea să îl dăruiţi.

„Vreau un căţel, dar nu de usturoi”, „Vreau un hamster, dar nu de jucărie!”, „Vreau un pisoi cu care să mă joc!” sunt dorinţele care abundă în scrisorile copiilor către Moş Crăciun. Fireşte, e greu să nu îndeplinești dorinţa arzătoare a unui copil cuminte, dar şi mai trist este când magia cadoului şi a sărbătorii se risipeşte, să fiţi în situaţia de a scăpa de blănosul respectiv.

„Știți ce am găsit acum, dimineața, în mesageria paginii? O avalanșă de oameni care vor să ne dea câini de rasă pentru că nu îi mai pot ține. O asociație de protecție a animalelor se ocupă de salvarea animalelor, nu este tomberonul celor care și-au cumpărat câini și nu-i mai vor, ok? Oameni buni, ați luat-o razna?”, este mesajul postat recent, pe Facebook, de una dintre cele mai active asociaţii de salvare a animalelor, Kola Kariola.

Şi am preluat acest mesaj tocmai pentru cei care plănuiesc să ofere drept cadou de Crăciun un animal de companie. Fără a se gândi la responsabilitățile pe care le aduce pe termen lung şi foarte lung: cel puţin zece ani! Timp, costuri, spaţiu! Animalul are o serie întreagă de nevoi care trebuie satisfăcute, şi nu e vorba doar de mâncare, ci şi de analize medicale, controale veterinare, tratamente, vaccinuri, timp pentru educarea, plimbarea, joaca lui. Toate acestea vor cădea în sarcina părinţilor copilului sau a persoanei care a primit acest dar.

Chiar dacă au mai avut un căţel sau o pisică, nu toate animalele sunt la fel. Pot fi mai pline de energie sau mai liniştite, pot fi „distrugătoare” sau nu, pot fi mai sensibile în ceea ce priveşte sănătatea, mai ascultătoare sau, din contră, neastâmpărate. Şi nu uitaţi că trăim într-o lume dinamică, în care locurile şi situaţiile se pot schimba în scurtă vreme.

Şi, repetăm, un căţel, o pisică sau altă vietate nu sunt jucării cu baterii de care, odată ce v-aţi plictisit, nu mai aveţi timp, spaţiu sau chef, vă puteţi lipsi. Sărbători cu bine!

Foto: Jakob Owens pentru Unsplash

Citit 733 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2022 15:39

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.