Pentru pasagerii lui „SS Warrimoo”, 31 decembrie a existat doar o fracțiune de secundă

Pentru pasagerii lui „SS Warrimoo”, 31 decembrie a existat doar o fracțiune de secundă
SS Warrimoo
Evaluaţi acest articol
(18 voturi)

Pe 30 decembrie 1899, vasul de pasageri "SS Warrimoo" naviga prin apele Pacificului, de la Vancouver, Canada spre Brisbane, Australia.

Mate Payton, navigatorul transoceanicului, a calculat poziția vasului și i-a arătat rezultatul căpitanului John Phillips. Poziția lui "SS Warrimoo" era LAT 0º 31 'N și LONG 179 30' W. 

"Știi ce înseamnă asta?", l-a întrebat John Phillips pe Mate Payton.

"Da. Suntem la doar câteva mile de intersecția dintre Ecuator și Linia Internațională de Schimbare a Datei”.

Căpitanului Phillips i-a trecut prin cap o idee năstrușnică: să profite din plin de oportunitatea de a realiza ciudățenia de navigație care a urmat.

Phillips a verificat încă o dată poziția navei, a schimbat ușor cursul, apoi a reglat turația motorului. Vremea calmă și noaptea senină l-au ajutat. La miezul nopții, "SS Warrimoo" se situa pe Ecuator, exact în punctul în care acesta se intersecta cu Linia Internațională de Schimbare a Datei!

Sz.E.Kely

Consecințele acestei poziții bizare:

Partea din față (prova) a navei se afla în emisfera sudică și la mijlocul verii. Partea din spate (pupa) se afla în emisfera nordică și în mijlocul iernii. Data din partea din spate a navei era 30 decembrie 1899, dar în partea din față era ...1 ianuarie 1900!  Prin urmare, această navă se afla în... două zile diferite, două luni diferite, doi ani diferiți, două anotimpuri diferite, două secole diferite... Toate acestea, în același timp!

"SS Warrimoo" a trecut Linia Internațională de Schimbare a Datei exact la miezul nopții, când ziua se transforma într-una nouă. Când ceasul ar fi trebuit să arate ora 00:00:01 (31 decembrie 1899), nava s-a "mutat" într-un nou fus orar și a fost "transportată" instantaneu... 24 de ore în viitor, adică la ora 00:00:01, pe 1 ianuarie 1900!

Pentru pasagerii lui "SS Warrimoo", ziua de 31 Decembrie 1899 a existat doar o fracțiune de secundă...

(Sursa, amusingplanet)

Citit 2720 ori Ultima modificare Joi, 18 Ianuarie 2024 02:49

1 comentariu

  • postat de Zic și eu
    Duminică, 01 Ianuarie 2023 10:14
    109.166.132.***
    Păi, și noi am fost trași în piept cu ora de Iarnă, am făcut Revelionul cu oră înainte dacă am mutat ceasurile cu o oră înainte față de ora reală.
    0
    0

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.