„O femeie din 100 nu vrea să ştie sexul bebeluşului”

„O femeie din 100 nu vrea să ştie sexul bebeluşului”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Doctorul Mohamed Zaher, 38 de ani, este medic primar cu specializarea Obstetrică-Ginecologie şi are o experienţă de 13 ani în munca cu gravidele. Iată răspunsurile pe care le-a dat „Vieţii libere” privitor la subiectul „Secretizarea sexului bebeluşului”:

„Tehnologia - dezvoltată pentru a preveni”

Reporter: Se poate îngrădi accesul viitoarei mame a informaţie, atâta timp cât tehnologia permite dezvăluirea unor asemenea detalii?

Mohamed Zaher: Sunt de acord ca viitoarelor mame să li se permită accesul la informaţie. Acesta este un drept fundamental al oricărei persoane şi nu priveşte în mod special femeia însărcinată. Dar tehnologia a fost dezvoltată pentru a preveni, depista şi ameliora anumite probleme care pot să apară în sarcină. Vizualizarea şi dezvăluirea sexului viitorului copil reprezintă o facilitate care vine în completarea acestora.

Reporter: Procentual, cam câte femei îşi doresc să afle sexul bebeluşului?

Mohamed Zaher: Din experienţa personală, pot spune că exista doar una din o sută de femei care nu îşi doreşte să afle sexul bebeluşului înainte de naştere.

„Nu dezvălui sexul copilului înainte de naştere”

Reporter: Dumneavoastră le spuneţi viitoarelor mame sexul copilului pe care îl vor avea?

Mohamed Zaher: Nu obişnuiesc să le dezvălui viitoarelor mame sexul bebeluşului înainte de naştere deoarece, aşa cum am menţionat, consider că nu acesta este rolul principal al ecografiei. Mai importante sunt datele referitoare la sănătatea copilului şi a mamei. Cu toate acestea, tot mai mulţi părinţi se interesează în primul rând de sexul copilului şi abia apoi (sau deloc) de sănătatea acestuia. Îmi sfătuiesc pacientele să efectueze testele diagnostice recomandate în sarcină, printre care şi ecografia de morfologie fetală care poate dezvălui sexul bebeluşului.

Reporter: Vi s-a întâmplat vreodată ca o femeie să spună că vrea să facă avort la auzul veştii că va avea băiat sau fetiţă?

Mohamed Zaher: Se întâmplă relativ frecvent ca atunci când încerc să conving viitorii părinţi să renunţe la întreruperea sarcinii să întâlnesc persoane care îmi cer să dezvălui sexul copilului pentru a-i convinge: „Dacă îmi spuneţi că este băiat, îl păstrăm”.

Mama trebuie informată

Reporter: Care ar fi argumentele în favoarea secretizării sexului copilului, atâta timp cat el este încă în uter?

Mohamed Zaher: Nu consider că ar putea exista argumente valide în favoarea unei astfel de decizii.

Reporter: Aprobarea unui asemenea proiect ar putea să creeze un precedent, mamelor urmând să li se ascundă informaţii legate de diverse afecţiuni ale fătului pentru ca femeia să nu avorteze?

Mohamed Zaher: Conform Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, viitoarea mama are dreptul de a fi informată cu privire la starea de sănătate a sa sau a viitorului copil. Acesta este un principiu fundamental al medicinii. Nu sunt adeptul întreruperii de sarcină nici chiar în cazul unor malformaţii ale fătului. Viaţa însăşi va hotărî dacă este sau nu compatibilă cu afecţiunea pe care o are copilul, iar dacă se dovedeşte a fi compatibilă, înseamnă că acel copil are rolul său printre noi.

Un proiect nu rezolvă problema planningului

Reporter: Care este opinia dumneavoastră vizavi de acest proiect de lege, care dacă va fi aprobat, va fi aplicat şi în România?

Mohamed Zaher: Nu cred că aprobarea acestui proiect va rezolva problemele existente în ceea ce priveşte planningul familial şi educaţia sanitară a viitorilor părinţi.

Reporter: Sexului copilului poate fi aflat în săptămânile 14 şi 20 de sarcină, iar un chiuretaj se poate face doar până în săptămâna a 12-a de sarcină…

Mohamed Zaher: Chiar dacă se poate prezice sexul copilului încă de la 12 săptămâni de sarcină, acesta rămâne în stadiul de predicţie. Teoretic, sexul poate fi aflat cu acurateţe după încheierea perioadei admise legal pentru efectuarea întreruperilor de sarcină.

Reporter: România deţine în acest moment locul întâi privind rata avorturilor din Europa.  Are aici vreun rol sexul bebeluşului sau altele sunt adevăratele motive? Care ar fi acestea? 

Mohamed Zaher: În prezent, în România, avorturile reprezintă principala metoda de contracepţie. Problema aflării sau nu a sexului bebeluşului înainte de naştere ca metodă de diminuare a ratei avorturilor nu reprezintă o prioritate. Există alte probleme cu adevărat prioritare legate de preconcepţie, planning familial şi educaţie sanitară care merită o atenţie sporită.

Citit 1196 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.