Infecţii care se pot transmite prin sărut

Infecţii care se pot transmite prin sărut
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

De sănătatea ta depinde şi aceea a celor dragi. Pentru ca gesturile de afecţiune să nu le creeze probleme, păstrează un stil de viaţă sănătos, mergi la medic şi la analize, la primele semne de boală, şi ai grijă de sănătatea ta orală.

Gingivita este o infecţie care se poate transmite prin sărut. Aceasta afectează gingiile şi este una dintre cauzele apariţiei cariilor. Provocată de placa bacteriană care aderă la dantură şi gingii, gingivita se manifestă prin sângerări, inflamaţie şi roşeaţă în zona afectată. La primele simptome, adresează-te stomatologului, pentru a evita agravarea. Un alt efect al bolii este mirosul neplăcut al gurii.

Infecţia cu citomegalovirus

Acest virus, odată ce a fost contractat, rămâne în corp. Poate fi transmis prin contact direct cu secreţii în general, deci şi cu saliva, prin transfuzii de sânge sau prin contact sexual. Unele persoane nu ştiu că sunt purtătoare, pentru că pot avea un sistem imunitar puternic. Se depistează prin analize de sânge. În cele mai multe cazuri, nu se recomandă vreun tratament. Uneori, sunt prescrise antivirale şi se cere păstrarea unei igiene foarte bune, potrivit adevarul.ro.

Herpesul

Virusul herpetic se transmite foarte uşor prin sărut, pentru că provoacă o infecţie care se instalează la nivelul buzelor, gurii şi gingiilor. Primele semne, cum sunt durerea şi usturimile, apar la 7-14 zile după contractarea virusului. Printre alte simptome se numără şi febra, umflarea ganglionilor limfatici, durerea în gât.

Mononucleoza

Numită şi boala sărutului, mononucleoza este cauzată de un virus numit Epstein Barr, care se transmite prin intermediul fluidelor din cavitatea bucală. Adolescenţii şi tinerii suferă adesea de această afecţiune, dar nu sunt singurii. Mulţi o confundă cu o răceală sau o gripă, deoarece simptomele acesteia sunt febra, durerea în gât, inflamarea ganglionilor limfatici (adenită). Acesta din urmă este un semn specific infecţiilor virale. O vizită la medic şi o analiză de sânge poate depista tipul virusului, pentru a primi un tratament potrivit.

Citit 1158 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Martie 2023 19:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.