Ceapa, aliat pentru controlul zahărului din sânge. Dietă pentru combaterea diabetului

Ceapa, aliat pentru controlul zahărului din sânge. Dietă pentru combaterea diabetului
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

O dietă bine structurată ajută la prevenirea consecinţelor periculoase ale diabetului de tip 2 - pentru profilaxia nivelului ridicat de zahăr din sânge.

Un aliat important în această dietă este ceapa, una dintre cele mai accesibile legume de pe piață, relevă o serie de studii realizate de oamenii de știință.

Diabetul de tip 2 se dezvoltă atunci când organismul nu produce suficientă insulină sau celulele organismului nu răspund adecvat la acest hormon. Insulina controlează intrarea glucozei în celule şi apoi le procesează pentru energie. Acest tip de diabet este cea mai comună formă a bolii, reprezentând până la 90 la sută din cazuri.

Diabetul de tip 2 este considerat mai uşor de tratat şi respectarea unei diete specifice este una dintre cele mai eficiente modalităţi de a evita problemele pe care le poate cauza glicemia crescută. Urmând o dietă săracă în carbohidrați, în general, diabeticii cu diabet zaharat de tip 2 pot menţine cu succes un nivel stabil de zahăr fără a-i permite să fluctueze.

Potrivit unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Gezira, ceapa poate fi unul dintre cele mai eficiente alimente pentru scăderea zahărului din sânge. Pe parcursul experimentului, ei au demonstrat că un consum regulat de ceapă, ca parte a unei diete sărace în carbohidraţi, a dus la o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge, potrivit actualno.com.

La rândul lor, experţii de la OMS, studiind motivele incidenţei scăzute a diabetului în rândul locuitorilor din Pakistan, au ajuns la concluzia că această caracteristică este legată de consumul frecvent de ceapă. Statistic, adulţii pakistanezi mănâncă aproximativ două cepe pe zi. Ceapa crudă este contraindicată în prezenţa gastritei, a ulcerului peptic al stomacului şi a duodenului. Nu numai ceapa proaspătă, ci şi cea prelucrată termic ar trebui exclusă din dietă, dacă a fost efectuată o intervenţie chirurgicală gastrointestinală. În plus, această legumă nu este potrivită pentru cei care suferă de alergii.

Specialiștii spun că o persoană sănătoasă trebuie să aibă o valoare a glicemiei de la 4,0 la 5,4 mmol/l, în timp ce îi foame. De asemenea, până la 7,8 mmol/l, la 2 ore după masă. Pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 și 2, nivelul zahărului din sânge înainte de masă este de 4 până la 7 mmol/l. După masă, până la 9 mmol/l pentru persoanele cu diabet de tip 1 și mai puțin de 8,5 mmol/l pentru persoanele cu diabet de tip 2.

Este bine să știi că nivelurile de glucoză, cantitatea de glucoză din sângele unei persoane, sunt influențate de mulți factori. Când mâncăm, carbohidrații conținuți în ea sunt descompuși în glucoză, care servește ca sursă de energie pentru organism.

Glucoza, cunoscută și sub denumirea de "zahăr", intră în sânge, iar hormonul insulina ajută la transportul acesteia în celule. Acest proces scade cantitatea de glucoză din sânge. Dacă procesul se desfășoară eficient, mușchii și organele primesc combustibilul de care au nevoie fără a crește nivelul de glucoză.

Citit 1085 ori Ultima modificare Duminică, 14 Mai 2023 09:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.