Dieta alcalină, pentru a fi mereu în formă

Dieta alcalină, pentru a fi mereu în formă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Sănătatea corpului se bazează pe un echilibru acido-bazic care poate fi alterat de ceea ce mâncăm. O dietă ”mai puțin acidă” păstrează acest echilibru prin prevenirea inflamației și a bolilor.

Organismul nostru se bazează pe un echilibru acido-bazic, un mecanism fiziologic complex care menține în echilibru funcțiile vitale și indispensabile supraviețuirii. Un consum ridicat si prelungit de alimente acide, precum zaharurile rafinate si alimentele procesate, poate altera acest echilibru prin favorizarea pierderii mineralelor esențiale care favorizează apariția acidozei cronice. Acidoza cronică este o afecțiune care apare atunci când pH-ul sângelui tinde spre aciditate și face organismul mai obosit și mai susceptibil la infecții bacteriene și virale.

Prin urmare, mâncatul într-un mod ”mai puțin acid” poate ajuta la menținerea pH-ului natural al organismului, promovând bunăstarea organismului și prevenind inflamația și bolile (și chiar cancerul). pH-ul este o valoare care măsoară gradul de aciditate al sângelui, care ar trebui să rămână într-un interval cu o valoare cuprinsă între 7,3 - 7,45.

Alimentele cu efect alcalinizant înseamnă a ajuta organismul să mențină pH-ul în valorile corecte, potrivit unui articol scris de Today. Alimentele alcalinizante sunt, de exemplu, fructele proaspete, leguminoasele, legumele proaspete si fermentate, cerealele, semințele oleaginoase, lămâia și cidrul de mere.

Alimentele foarte acidifiante, pe de altă parte, sunt carnea, salamul, brânza, laptele și derivatele, ouăle, zahărul, cafeaua, prăjelile și toate produsele industriale și cerealele rafinate.

Dieta alcalină ajută la menținerea sau restabilirea acestui echilibru, cu o serie de efecte benefice asupra sănătății, precum prevenirea inflamației, întărirea sistemului imunitar, reducerea stresului oxidativ și întârzierea îmbătrânirii celulare, prevenirea osteoporozei (când pH-ul este prea acid, organismul este forțat să absoarbă calciul din oase).

Dieta alcalină nu este recomandată hipertensivilor care iau diuretice și persoanelor cu boli renale.

Citit 679 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Mai 2023 07:59

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.