Remember. Antoaneta Ralian (1924-2015)

Remember. Antoaneta Ralian (1924-2015)
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Antoaneta Ralian, traducătoare, s-a născut pe 24 mai 1924, la București. A urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității din București, specialitatea engleză-italiană, luându-și licența în anul 1948. După debutul editorial în anul 1956, Antoaneta Ralian a adus în spațiul românesc nume mari din literatura engleză și americană: H. G. Wells - ”Omul invizibil”, Carlo Goldoni - ”Aventurile lui Pinocchio”, Virginia Wolf - ”Spre far”, Iris Murdoch – ”Vlăstarul cuvintelor”, D.H. Lawrence – ”Șarpele cu pene”, N. Hawthorne – ”Casa cu șapte fantome”, J.D. Salinger – ”De veghe în lanul de secară”. La mijlocul anilor ’70, a produs un șoc cultural când l-a tradus în românește pe Henry Miller, într-un limbaj erotic: ”Tropicul Cancerului”, ”Tropicul Capricornului”, ”Sexus”, ”Plexus”; a mai tradus ”Bărbatul de la gară”, de Jennifer Johnston și ”Memorii ale unui bătrân crocodil”, de Tenesse Williams.

A încetat din viață pe 26 noiembrie 2015.

Remember, colecție de articole

Oameni de seamă

Citit 400 ori Ultima modificare Marți, 23 Mai 2023 12:50

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro