Salată țigănească cu pește marinat

Salată țigănească cu pește marinat
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Salata țigănească se face uşor, este foarte bună şi săţioasă şi merge perfect ca aperitiv, la prânz, la cină sau chiar de luat la pachetul de la birou. 

Ce fel de pește este recomandat să folosim la această salată? Specialiștii gastronomi spun că un pește gras, marinat este perfect pentru salata aceasta. Peștele marinat este deja "gătit", cu carnea fragedă, merge de minune cu sosul de roșii și completează perfect și celelalte arome din salată. Puteți folosi macrou, hering, baby hering, sardine, merluciu, gata marinat sau îl puteți prepara chiar dumneavoastră acasă.

Ingrediente: 300 g pește marinat (hering, macrou, scrumbie etc.), 100 g măsline, 50 g porumb fiert, 150 ml suc de roșii (sau roșii proaspete), 1 căţel de usturoi, ½ de morcov, sare, piper boabe, pătrunjel 

Preparare: Peştele marinat se curăţă de eventualele oase, dacă este cazul, apoi se taie cuburi. Morcovul tăiat cuburi mici se căleşte câteva minute în 2-3 linguri de ulei, împreună cu usturoiul pisat. Adăugăm roşiile cuburi, măslinele şi boabele de piper şi lăsăm la fiert, la foc mic, cam 20 de minute, până când zeama de la roşii începe să scadă. Dacă folosiţi roşii din conservă, acestea vor fi deja sterilizate, aşa că e suficient să le fierbeţi 10 minute, doar cât să facă schimb de arome cu restul ingredientelor. Adăugaţi peştele marinat peste sosul de roşii şi mai lăsaţi pe foc încă 5 minute. Lăsaţi compoziţia să se răcorească, apoi adăugaţi porumbul fiert şi pătrunjelul tocat. Salata se serveşte rece, de preferat cu pâine prăjită!

Cum marinăm peștele

Curățăm peștele de intestine și îndepărtăm capul și coada. Spălăm foarte bine peștele, după care îl punem să stea în apă rece 15 minute, apoi îl tăiem rondele potrivit de groase. Pentru 500 g pește folosim 250-300 ml de apă și 150 ml de oțet din vin, de 9 grade pe care le punem la fiert împreună cu o linguriță de sare, o linguriță de zahăr, și mirodeniile (o linguriță de boabe de piper, o linguriță de boabe de muștar și o frunză de dafin). Se lasă la fiert 5 minute. Se oprește focul și se lasă să se răcească. Curățăm un morcov și o ceapă și le spălăm bine. Morcovul îl dăm prin răzătoarea mică, iar ceapa o tăiem solzișori.  Punem un rând de ceapă amestecată cu morcov, peste care punem un rând de rondele de pește și tot așa până ce terminăm ingredientele. Se toarnă oțetul peste rondelele de pește, după care se pune capacul și se lasă la macerat 5-7 zile, la răcoare.

Citit 1251 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Mai 2023 09:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.