Efectele grave ale abstinenței la bărbați

Efectele grave ale abstinenței la bărbați
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Lipsa sexului provoacă depresie, cancer și impotență

Mulți bărbați trebuie să înfrunte abstinența sexuală. Acest lucru se întâmplă din diferite motive. Este vorba și despre lipsa unui partener stabil sau probleme de sănătate. Unii bărbați suportă ușor singurătatea, alții suferă foarte mult, pentru aceștia din urmă lipsa activității sexuale riscând să își pună amprenta atât fizic, cât și psihic.

Abstinența sexuală la bărbați poate genera, la orice vârstă, o serie de efecte negative, care se pot amplifica odată cu îmbătrânirea și pot duce la afecțiuni cronice și chiar mortale.

Lipsa sexului și bolile cardiovasculare

Un studiu american privind problemele cu care se confruntă bărbații pe măsură ce înaintează în vârstă a demonstrat că activitatea sexuală poate fi un indicator al sănătății inimii. Mai precis, bărbații care fac sex mai puțin de o dată pe lună ar putea prezenta probleme cardiovasculare serioase, chiar dacă nu se confruntă cu disfuncții erectile.

Tulburări neurologice

Depresii, nevroze, căderi nervoase. De multe ori, acestea sunt consecințe ale abstinenței sexuale. Bărbatul devine deprimat și se simte impotent. Pe acest fundal, pot apărea tulburări sexuale, cum ar fi ejacularea prematură, frica de sex. Deosebit de greu suportă lipsa relațiilor sexuale bărbații cu temperament sexual. Din cauza lipsei sexului, apar tulburări ale somnului de noapte, insomnii și poluții frecvente. Bărbatul se vede nevoit să recurgă la metode individuale de satisfacție, ceea ce, de asemenea, duce la deprimare.

Sexul stimulează producția de hormoni ai fericirii

Potrivit psihologilor, sexul face ca organismul să elibereze hormoni, cum ar fi oxitocina și endorfinele, care pot ajuta la gestionarea efectelor negative ale stresului. Oxitocina are avantajul suplimentar de a îmbunătăți calitatea somnului. De asemenea, la fel ca exercițiile fizice, sexul poate ajuta la reducerea stresului, a anxietății și la creșterea calității vieții.

Probleme legate de prostată

Abstinența sexuală este periculoasă pentru bărbați și prin faptul că poate genera prostatită congestivă. Din cauza abstinenței pot apărea schimbări negative ale prostatei. Mulți sexologi consideră că ejaculările frecvente reprezintă o metodă perfectă de profilaxie a prostatitei, întrucât, în acest fel, prostata se curăță des și la timp. Studiile au arătat că bărbații care au ejaculat de cel puțin 21 de ori pe lună aveau un risc mai mic de cancer de prostată în comparație cu cei care au ejaculat de 4-7 ori pe lună.

Se înrăutățește calitatea spermei

Sexologii consideră că, pe fundalul abstinenței prelungite, se înrăutățește calitatea spermei. Sperma stagnată revine în organismul bărbatului, iar spermatozoizii devin mult mai lenți. Dacă bărbatul vrea să conceapă un copil sănătos, nu trebuie să se rețină în a face sex mai mult de două zile.

Viața sexuală a bărbatului, în funcție de vârstă

Frecvența cu care o persoană face sex se schimbă, în mod natural, în funcție de vârstă, de fluctuațiile apetitului sexual, de starea relației cu partenerul și de starea de sănătate a individului. Potrivit psihologului, atât timp cât bărbatul nu prezintă afecțiuni fiziologice și psihologice, standardele în ceea ce priveşte numărul de contacte sexuale (această estimare neavând un caracter universal valabil pentru toți bărbații) ar fi de 3-4 pe săptămână, mai exact între 12 și 16 pe lună.

Abstinența bărbatului în relație

Specialiștii sunt de părere că cei mai frecvenți factori psihologici asociați cu apariția problemelor sexuale la bărbați și care pot diminua dorința sexuală includ:

  • Factori medicali relevanți pentru prognostic, evoluție și tratament.
  • Factori relaționali, traduși prin lipsa comunicării în cuplu, discrepanțe între parteneri în ceea ce privește interesul față de activitatea sexuală.
  • Factori legați de partener, cum ar fi problemele sexuale ale partenerului, starea de sănătate a acestuia.
  • Factori care influențează vulnerabilitatea la nivel individual, respectiv imagine de sine deficitară, istoric de abuz emoțional sau sexual, comorbidități psihiatrice, respectiv depresie, anxietate sau factori stresori, precum pierderea locului de muncă, divorț, doliu prelungit.
  • Factori religioși/culturali, respectiv inhibiții legate de interzicerea activității sexuale, atitudini rigide legate de sexualitate.

    (articol realizat din surse online)

Citit 4217 ori Ultima modificare Sâmbătă, 01 Iulie 2023 15:24

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.