"Rețeta" de alimente antidepresive care merg bine cu berea

"Rețeta" de alimente antidepresive care merg bine cu berea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Există o serie de alimente care, prin calitățile lor, pot reduce riscul de depresie. Iar ca "rețeta" să fie și mai interesantă, aceste alimente merg foarte bine consumate și cu... berea. Desigur, partea cu berea trebuie să fie, totuși, cu măsură.

Ei bine, alimentele minune sunt oleaginoasele, iar consumul acestora în fiecare zi reduce riscul de depresie cu 17 la sută, potrivit unor studii de specialitate. Și așa se face că antioxidanţii din suplimentul nutrițional preferat pe care-l consumăm la bere ajută la protejarea creierului, arată cercetătorii spanioli.

"Descoperirile noastre evidenţiază un alt beneficiu al consumului de oleaginoase", spune Bruno Bizzozero-Peroni de la Universitatea Castilla-La Mancha din Spania. Cel mai recent studiu, publicat în revista "Elsevier Clinical Nutrition", a examinat modul în care consumul de nuci influențează şansele oamenilor de a dezvolta boala.

Cercetătorii au analizat datele de la 13.504 britanici cu o vârstă medie de 57 de ani şi au urmărit dacă au fost diagnosticaţi cu depresie sau au folosit antidepresive. Dieta lor a fost monitorizată între 2007 şi 2012. Oleaginoasele pe care le-au consumat au inclus migdale nesărate, sărate şi prăjite, caju, fistic şi alune.

Oamenii care au mâncat o mână de nuci în fiecare zi, aproximativ 30 de grame, au suferit mai puţin de depresie decât cei care au mâncat mai puțin sau deloc, relatează 24chasa.bg. Bizzozero-Peroni a spus că efectele antiinflamatoare şi antioxidante asociate cu compoziţia nutriţională a nucilor joacă un rol important în reducerea riscului de depresie.

"În plus, fructele oleaginoase sunt bogate în aminoacizi precum arginină, glutamină, serină şi triptofan, iar nivelurile mai scăzute ale acestor aminoacizi sunt asociate cu depresia", a explicat el.

Consumul frecvent de oleaginoase poate aduce beneficii dezvoltării cognitive a adolescenţilor şi poate contribui la maturizarea lor psihologică. Acestea sunt câteva dintre concluziile unui nou studiu realizat de Institutul de Cercetare în Sănătate "Pere Virgili" şi Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona.

Cu toate că au existat şi înainte studii cu privire la beneficiile nucilor asupra sănătăţii umane, acest studiu este fără precedent, deoarece are în vedere pentru prima dată efectul nucilor asupra adolescenţilor. La studiu, au participat 700 de elevi cu vârste cuprinse între 11 şi 16 ani. Echipa de cercetare a stabilit că adolescenţii care au mâncat nuci timp de cel puţin 100 de zile (nu neapărat în zile consecutive) şi-au îmbunătăţit capacitatea de concentrare şi inteligenţa, iar copiii cu simptome de hiperactivitate şi-au îmbunătăţit semnificativ comportamentul la clasă.

Nucile sunt bogate în acid gras alfa-linolenic, un tip de Omega 3 care joacă un rol important în dezvoltarea creierului, mai ales în această etapă a vieţii unei persoane, au concluzionat oamenii de ştiinţă. Consumul de nuci poate fi cheia pentru o mai bună sănătate mintală şi la persoanele mai în vârstă poate chiar încetini îmbătrânirea celulară, arată alte studii.

Citit 570 ori Ultima modificare Sâmbătă, 26 August 2023 17:50

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.