Oameni de seamă. Corneliu Baba, maestru al școlii românești de pictură

Oameni de seamă. Corneliu Baba, maestru al școlii românești de pictură
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Corneliu Baba s-a născut pe 18 noiembrie 1906, la Craiova. Anii de copilărie şi adolescenţă i-a petrecut la Craiova şi Caransebeş, unde se dedică celor două pasiuni: muzica şi literatură.

În 1926 s-a înscris la Academia de Arte Frumoase şi la Facultatea de Litere şi Filozofie din București. A abandonat studiile la Academia de Arte Frumoase, iar în 1930 a terminat Facultatea de Litere şi Filozofie. În 1934 a avut prima sa expoziţie de pictură. Aici a fost remarcat de un influent avocat din Iaşi, prin intermediul căruia se mută în oraşul moldav şi se înscrie la Academia de Arte Frumoase, pe care o și finalizează.

Pictorul redescoperă universul țăranului român și pictează foarte multe scene din timpul Răscoalei din 1907: ”Întoarcerea de la sapă”, ”Țărani”, ”Odihnă pe câmp” ș.a. Alte teme abordate sunt: auto/portretul: ”Autoportret”; arlechinul-regele nebun: seria "Arlechin", ciclul "Regele nebun", peisajul şi natura moartă: ”Peisaj venețian”, ”Iarna”, ”Pont-Neuf”, ”Pod pe Sena”. Lucrările sale sunt prezente în expoziţii din Tokio, New York, Bruxelles, Moscova, Berlin etc.

A fost membru titular al Academiei Române și a fost distins cu Premiul de Stat pentru Artă și Ordinul Steaua Republicii Socialiste România clasa a II-a. Prin arta sa profund umanistă, Corneliu Baba se definește ca una dintre cele mai puternice personalități ale picturii contemporane.

S-a stins din viaţă pe 28 decembrie 1997, la Bucureşti.

În prezent, cea mai mare colecție de lucrări și obiecte ale artistului se găsesc la Muzeul de Artă din Timișoara.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 686 ori Ultima modificare Vineri, 17 Noiembrie 2023 23:01

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.