Oameni de seamă. Jonathan Swift, reprezentant al iluminismului englez

Oameni de seamă. Jonathan Swift, reprezentant al iluminismului englez
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Jonathan Swift, scriitor satiric și eseist, s-a născut pe 30 noiembrie 1667, la Dublin, Irlanda. A fost crescut de unchiul său, Godwin Swift, care l-a sprijinit și i-a dat o educație bună. A studiat teologia la Trinity College din Dublin (1682-1686), apoi și-a luat doctoratul (în 1692) la Hertford College.

În 1693, timp de un an, a fost preot al Bisericii Oficiale a Irlandei, după care s-a întors în Anglia, unde a ocupat postul de secretar particular al lui Sir William Temple, până la moartea acestuia, în ianuarie 1699, scriind și pregătind corespondența și memoriile acestuia pentru publicare.

În această perioadă, a scris "Bătălia cărților", un eseu pe tema disputei cu privire la autorii antici și moderni, publicat în 1704. A urmat colecția de eseuri "Povestea unui butoi" și cartea "Preziceri pentru anul 1708", semnată cu pseudonimul Isaac Bickerstaff. După ce s-a alăturat conservatorilor, în 1710, a devenit editor al ziarului englez "Examiner", susținând cauzele politice irlandeze. A scris mai multe pamflete politice, printre care "Comportarea aliaților" (1711), "The Public Spirit of the Whigs" (1714), "Meditation on a Broomstick" (1703) și "A Modest Proposal".

În 1713, împreună cu Alexander Pope și alți scriitori, a fondat clubul literar "Scriblerus".

A devenit, în acelaşi timp, decanul Catedralei "Saint Patrick" din Dublin.

A continuat să scrie, de multe ori sub pseudonim, un exemplu fiind cartea "Draiper Letters" ("Scrisorile unui postăvar"), din 1724, pe care a publicat-o sub numele de M.B. Draiper.

A publicat, de asemenea, capodopera sa, "Călătoriile lui Gulliver", sub pseudonimul Lemuel Gulliver, în 1726. Cartea a devenit imediat un bestseller, fiind sursă de inspirație pentru multe adaptări cinematografice și piese de teatru. Roman fantezist în patru părți, "Călătoriile lui Gulliver" reprezintă o satiră aspră la adresa societății engleze din acele vremuri, devenind una dintre cele mai citite cărți ale literaturii universale.

După 1728, starea sănătății i s-a deteriorat treptat. A trăit retras, având tulburări nervoase periodice. A încetat din viață la vârstă de 78 de ani, pe 19 octombrie 1745, la Dublin. A fost înmormântat în Catedrala "Saint Patrick".

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 681 ori Ultima modificare Miercuri, 29 Noiembrie 2023 11:54

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.