Tusea, semnal de alarmă în cazul unor boli grave

Tusea, semnal de alarmă în cazul unor boli grave
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Tusea este o reacție reflex care ajută la curățarea gâtului de mucus sau de iritanți externi, dar poate fi și semnul unei afecțiuni a căilor respiratorii. Tusea poate fi cauzată de mai multe situații sau afecțiuni, atât temporare, cât și cronice.

Fumatul este una dintre principalele cauze ale tusei cronice. Tusea cauzată de fumat are un sunet distinctiv și este cunoscută sub numele de tuse tabagică. O altă cauză obișnuită a tusei la copii este astmul. De obicei, tusea astmatică se manifestă printr-un șuierat care o face ușor de identificat. Tusea astmatică poate fi controlată cu ajutorul unui inhalator. De asemenea, unii copii reușesc să depășească episoadele de tuse astmatice pe măsură ce cresc.

Dar cea mai comună cauză a tusei acute, care pare să nu se mai oprească, este infecția de tract respirator, cauzată de o răceală sau gripă. Acest tip de infecții sunt, de obicei, declanșate de un virus sau o bacterie și pot dura de la câteva zile până la o săptămână sau două. Dacă este vorba de o infecție bacteriană, este nevoie de antibiotic (care va fi recomandat de medic) pentru o recuperare completă.

De obicei, tusea trece de la sine în aproximativ două săptămâni. Dacă nu remarci nicio îmbunătățire a tusei în acest interval de timp, este important să mergi la medic, deoarece este posibil ca tusea să fie simptomul unei afecțiuni grave. De asemenea, dacă apar și alte simptome, precum cele de mai jos, este cu atât mai important să soliciți ajutor medical: febră, dureri în piept, dureri de cap, stare de amețeală, stare de confuzie, tuse cu sânge, dificultăți de respirație.

Citit 712 ori Ultima modificare Duminică, 14 Ianuarie 2024 10:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.