Avantajele și riscurile sarcinii la 20, 30 sau 40 de ani

Avantajele și riscurile sarcinii la 20, 30 sau 40 de ani
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Majoritatea femeilor hotărăsc să își întemeieze o familie atunci când găsesc partenerul potrivit, când consideră că au căpatat suficientă experiență de viață și atunci când situația financiară le-o permite. Și totuși, care sunt avantajele și riscurile sarcinii la o vârstă fragedă și la o vârstă matură? 

Posibilitatea de a rămâne însărcinată scade cu 20 la sută când ai peste 30 de ani, cu 50 la sută când ai peste 35 de ani și cu 80 la sută când ai peste 40 de ani. Chiar dacă sarcina după 40 de ani nu mai este o raritate, ar trebui să știi și care sunt riscurile ce pot să apară.

La 20-30 de ani

Avantaje: Din punct de vedere strict medical, este de preferat ca sarcina să se instaleze înaintea vârstei de 30 de ani. În plus, nu poți ignora ceasul biologic. Un prim avantaj al sarcinii la o vârstă tânără este maturitatea fiziologică. Organismul este pe deplin dezvoltat, fertilitatea atinge punctul maxim, toate organele și sistemele organismului funcționează la capacitate maximă, asigurând cele mai bune condiții pentru formarea embrionului și dezvoltarea fătului. De remarcat este și faptul că până la 30 de ani ai mai multă energie fizică și psihică, ceea ce te va ajuta să faci față mai ușor unor neplăceri specifice sarcinii: grețuri, amețeli, insomnie și alte simptome supărătoare ce pot apărea mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Un alt avantaj al sarcinii la o vârstă tânără este că nu și-au făcut încă simțită apariția ”neputințele” vârstei mature (migrene, oboseală, dureri musculare sau de oase), iar organismul nu are încă ”la activ” afecțiuni cronice care pot complica sarcina sau nașterea. 

Riscuri: În intervalul de vârstă 20-30 de ani este foarte posibil, mai ales dacă sarcina a fost una neplanificată, să nu îți fi făcut un set complet de analize de sânge și nici investigații medicale în ceea ce privește eventualitatea unor infecții în organism. Dacă ești bine informată și îți faci toate analizele cerute de medic, ai toate șansele să te bucuri de o sarcină ușoară și să dai naștere unui copil sănătos. Deși avantajele conceperii unei sarcini la această vârstă sunt evidente, unele măsuri sunt totuși esențiale: până la vârsta de 30 de ani poți cădea ușor în capcana unui stil de viață dezordonat sau a unor vicii, precum fumatul. Stresul, alimentația de tip junk food sau fast food, precum şi fumatul influențează direct fertilitatea și evoluția sarcinii.

La 30-40 de ani

Avantaje: Există avantaje ale sarcinii și în intervalul de vârstă 30-40 de ani, principalul avantaj fiind maturitatea și responsabilitatea mamei. La această vârstă, viitoarea mămică se ocupă din timp de analizele de sânge, își corectează alimentația, își ține sub control greutatea și consultă medicul, pentru a reduce considerabil probabilitatea confruntării cu complicații în timpul sarcinii.

Chiar dacă o mămică cu vârsta peste 30 de ani obosește mai repede decât o mămică mai tânăra, nu este un motiv de îngrijorare, ci doar o ocazie pentru puțină menajare în plus. Un alt motiv de temeri, nejustificat totuși, va fi acela de a naște prin cezariană și nu natural, pentru a exclude posibilele complicații din timpul nașterii. Nu este nimic grav în nașterea prin cezariană, doar că va trebui să ai grijă mai mult de tine după naștere și refacerea durează puțin mai mult decât în cazul unei nașteri normale. Cezariana și eventualele mici complicații nu trebuie să constituie o piedică în a rămâne însărcinată la această vârstă. Nu este deloc târziu să devii mamă, chiar dacă între 30 si 40 de ani riscul apariției anumitor complicații crește. Statisticile arată că, în ultimii 15 ani, procentul femeilor care nasc pentru prima oară după vârsta de 30 ani s-a dublat.

Riscuri: Riscurile unei sarcini în intervalul de vârstă 30-40 de ani se împart în două categorii: riscuri minime dacă este vorba despre a doua sau a treia sarcină și riscuri medii dacă prima sarcină se instalează după ce mămica a împlinit vârsta de 35 de ani. Asta deoarece modificările cauzate de înaintarea în vârstă determină sarcina să fie purtată mai greu. Printre posibilele complicații ale sarcinii după vârsta de 35 de ani se numără diabetul de sarcină, hipertensiunea arterială, varicele, toxicoza, pierderea sarcinii. Cel mai bine este să consulți în mod regulat medicul care iți urmăreste sarcina și să iți faci un set complet de analize și investigații specifice pentru a depista eventualele afecțiuni care pot afecta sarcina sau viața copilului. Specialiștii susțin ca 70 la sută dintre sarcinile instalate după vârsta de 35 de ani sunt duse la bun sfârșit, însă doar sub o atentă supraveghere medicală. Se impune o monitorizare riguroasă, în special în ultimul trimestru de sarcină, atunci când crește probabilitatea instalării diabetului de sarcină.

După 40 de ani

Avantaje: Există avantaje într-o sarcină instalată după vârsta de 40 de ani? Se pare că da. La 40 de ani ești mult mai bine informată decât la 20 sau chiar decât la 30 de ani, ştii deja complicațiile care ar putea apărea și în plus, ai o situație materială mult mai bună. Ai ceva mai multă experiență de viață și nu te mai preocupă atât de mult consolidarea statutului socio-profesional, așa că vei putea acorda mai multă atenție evoluției sarcinii și creșterii bebelușului. Iar dacă și înainte de instalarea sarcinii ai urmat un stil de viață sănătos, complicațiile care ar putea apărea vor fi minore. 

Riscuri: Principala cauză a complicațiilor nu este vârsta înaintată, aceasta afectând doar nivelul fertilității, ci mai degrabă cumularea efectelor bolilor pe care le-ai avut de-a lungul anilor, până la instalarea sarcinii. Posibilele complicații ale sarcinii după vârsta de 40 de ani sunt: diabetul gestațional, hipertensiunea arterială, probleme placentare, malformații congenitale, toxicoza și sindromul Down. Dacă te bucurai de o stare de sănătate bună și înainte de instalarea sarcinii, dacă nu există nicio afecțiune genetică în familia ta sau a partenerului tău și dacă respecți un stil de viață sănătos și în timpul sarcinii, poți oricând să concepi un copil sănătos și să menții o sarcină cu complicații minore.

(articol realizat din surse online)

Citit 690 ori Ultima modificare Sâmbătă, 27 Ianuarie 2024 16:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.