Oameni de seamă. Jules Verne, un precursor al literaturii științifico-fantastice

Oameni de seamă. Jules Verne, un precursor al literaturii științifico-fantastice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Scriitorul francez Jules Verne s-a născut pe 8 februarie 1828, la Nantes. În 1846, a luat bacalaureatul, iar în 1847 a plecat să studieze Dreptul la Paris, luându-și doctoratul în 1851.

În același timp, pasionat de teatru, a scris o serie de piese. A devorat dramele lui Victor Hugo, Alexandre Dumas şi Alfred de Vigny,  precum şi comediile lui Alfred de Musset, dar a fost atras mai mult de clasicii Molière şi Shakespeare.

Fascinat de geografie și matematică, Jules Verne visa să fie cronicar al viitorului, devenind celebră afirmația sa, la vârsta de 12 ani, când a fost pedepsit de tatăl său că se îmbarcase clandestin pe o navă ce pleca spre India: "De acum voi călători doar în imaginaţia mea".

Primul său roman, "Cinci săptămâni în balon", a fost scris la vârsta de 35 de ani. Este prima carte din seria de "călătorii extraordinare", care a fost foarte bine primită de public, fiind urmată de: "Călătorie spre centrul Pământului", "De la Pământ la Lună", "Copiii căpitanului Grant", "În jurul Lunii", "20.000 de leghe sub mări", "Ocolul Pământului în 80 de zile" ș.a.

Într-o epocă în care savanții abia făceau experimente cu motoare, elice și electricitate, Jules Verne a descris în detaliu invenții ce aveau să ia naștere zeci de ani mai târziu: submarinul ("20.000 de leghe sub mări"), modulele lunare ("De la Pământ la Lună"), emisiunile de știri ("În anul 2889"). Jules Verne este omul care a creat aventuri ce depășeau imaginația, dar și care și-a transformat propria viață într-o aventură, călătorind mult pe mare, pe propriul vas, împreună cu familia, și vizitând multe ţări europene. Aceste călătorii au reprezentat sursa de inspiraţie pentru alte apariţii editoriale: "Aventurile unui corespondent special", "Insula misterioasă", "Indiile negre", "Căpitan la cincisprezece ani", "Școala Robinsonilor", "Arhipelagul în flăcări" ș.a.

Multe dintre cărțile sale au fost ecranizate: "Voiaj pe Lună", "20.000 de leghe sub mări", "Insula misterioasă", "De la Pământ la Lună", "Ocolul Pământului în 80 de zile", "Castelul din Carpați", "Călătorie spre centrul Pământului".

Precursor al literaturii ştiinţifico-fantastice, Jules Verne a rămas cel mai tradus scriitor francez, operele sale fiind transpuse în peste 140 de limbi, fiind al doilea cel mai tradus autor din toate timpurile, după Agatha Christie.

S-a stins din viață pe 24 martie 1905.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 507 ori Ultima modificare Joi, 08 Februarie 2024 09:34

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.