Două rețete de spanac delicioase

Două rețete de spanac delicioase
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Oricând îți dorești o masă de prânz sau o cină simplă, bogată în vitamine și care se prepară extrem de simplu, mâncarea de spanac cu usturoi este soluția. 

Mâncare de spanac cu usturoi (rețeta clasică)

Ingrediente: 500 g de frunze de spanac proaspăt sau 250 g de spanac congelat și opărit,  40 g de făină, 40 ml de ulei vegetal, 3 căței de usturoi, sare și piper, după gust. 

Preparare: Pentru început, se curăță, se spală bine spanacul și se opărește două minute în apă clocotită cu sare. Odată scurs, spanacul se pune într-un castron cu apă rece, în care se pun și câteva cuburi de gheață (pentru a-și păstra o culoare vie în timpul gătirii). Se toacă spanacul mărunt, apoi se încinge uleiul, adăugând făină și amestecând, până aceasta se impregnează cu ulei. Se lasă sosul la fiert pentru 10 minute, apoi se condimentează cu sare și piper, după gust. Se pune spanacul tocat peste sosul de făină și se amestecă. La final se adaugă și usturoiul.

Mâncare de spanac cu usturoi și lapte

Ingrediente: 500 grame de spanac proaspăt sau 250 g de spanac congelat, 250 ml de lapte, 25 g de unt, 1 linguriță de ulei, 25 grame de făină, 3-4 căței de usturoi, sare și piper, după gust. 

Preparare: Se pune pe foc o oală mare cu 2-3 litri de apă, aducând apa în punctul de fierbere. Separat, se pregătește un castron cu apă rece, preferabil cu câteva cuburi de gheață. Se opărește spanacul timp de 1-2 minute. Se scurge apoi de apa fierbinte și se pune într-un castron cu apă rece. Acest șoc termic va garanta conservarea culorii de verde intens a spanacului. Se scurge din nou spanacul de lichid, presându-l ușor într-o strecurătoare. Spanacul se va toca apoi mărunt. 

La foc mediu, într-o tigaie largă, se adăuga uleiul și untul. Când untul se topește se adaugă făina și se amestecă rapid, până se impregnează cu grăsime. Se toarnă apoi treptat laptele cald și se amestecă energic. Sosul bechamel trebuie să fiarbă aproximativ 10 minute, pe foc mediu spre mic. Se zdrobește și usturoiul, peste care se adaugă 2 linguri de apă rece, cât să se obț

ină un mujdei concentrat. Când sosul este gătit, se adaugă peste acesta spanacul tocat. Spanacul trebuie să fiarbă maxim 3 minute, apoi se asezonează cu sare și piper, după gust. Se adaugă și mujdeiul.

Beneficiile consumului de spanac

Îmbunătățește vederea: carotenoizii precum luteina și zeaxantina contribuie la menținerea sănătății ochilor. Unele cercetări sugerează chiar că spanacul ar putea ajuta la reducerea riscului de tulburări oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară, tocmai datorită conținutului de carotenoizi.

Contribuie la menținerea sănătății inimii: datorită conținutului ridicat de nitrați, spanacul poate ajuta la reglarea nivelurilor tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. 

Sprijină regularitatea digestivă: spanacul este bogat în apă și fibre și poate fi de ajutor atunci când vine vorba de menținerea sănătății tractului digestiv și prevenirea constipației.

Are efecte benefice pentru păr și piele: vitamina A, care se găsește în cantități mari și în spanac, reduce producția în exces de sebum; de asemenea, este necesară pentru creșterea tuturor țesuturilor corpului. Vitamina C susține producția de colagen, care îmbunătățește aspectul pielii și al părului.

 

Citit 605 ori Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2024 12:17

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.