Oameni de seamă. Luc Besson, maestru al cinematografiei franceze

Oameni de seamă. Luc Besson, maestru al cinematografiei franceze
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Regizorul, scenaristul şi producătorul de film Luc Besson s-a născut pe 18 martie 1959, la Paris. În primii ani ai vieţii, a fost peste tot în lume, urmându-şi părinţii, care erau instructori de scufundări.

Şi-a dorit să devină biolog marin specializat în delfini, dar la 17 ani, din cauza unui accident, nu a mai putut să facă scufundări. A revenit la Paris, unde şi-a continuat studiile şi a avut diverse locuri de muncă în domeniul cinematografiei, în special ca asistent de regie. În perioada care a urmat s-a mutat în Statele Unite, unde a stat trei ani. A revenit în Franţa pentru a-şi forma propria companie de producţie, pe care a numit-o "Les Films du Loup", nume schimbat ulterior în "Les Films du Dauphin". A experimentat diferite tipuri de film şi ocazional a regizat videoclipuri.

A debutat în 1983 cu drama SF ''Le Dernier Combat'', urmată de ''Subway'' (1985) - peliculă care a obţinut în 1986 o nominalizare la premiile BAFTA pentru Cel mai bun film în limbă străină - și ''The Big Blue'' (1988). Marele succes al lui Besson a venit în anul 1990, cu filmul ''Nikita'', povestea unei tinere femei care devine asasin, urmat în 1994 de pelicula ''Leon''.

În 1997, a revenit la genul SF, cu ''Al cincilea element'', film ce i-a avut în distribuţie pe Bruce Willis, Gary Oldman şi Milla Jovovici. Filmul a fost extrem de popular în Franţa, câştigând în 1998 un premiu César pentru Cel mai bun regizor şi o nominalizare pentru Cel mai bun film. A mai fost nominalizat la premiul César pentru Cel mai bun regizor și Cel mai bun film pentru filmele "Léon: The Professional" și "The Messenger: The Story of Joan of Arc". A câștigat premiul pentru Cel mai bun regizor al filmului "Al cincilea element".

A scris și regizat filmul de acțiune SF "Lucy", filmul "Valerian and the City of a Thousand Planets". În calitate de scriitor, regizor, producător, Besson a fost implicat în crearea a peste 50 de filme. A scris și produs numeroase filme de acțiune: seriile "Taxi", "Transporter", "Taken", "Arthur", filmele "Jet Li Kiss of the Dragon" și "Unleashed". A semnat regia și scenariul filmelor: "Metroul", "Marele albastru", "Nikita", "Atlantis", "Leon", "Al cincilea element", "Jeanne d'Arc", "Angel-A", "Malavita", "Lucy", "Anna", "DogMan".

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 511 ori Ultima modificare Duminică, 17 Martie 2024 13:10

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.