Plăcintă cu ficat și ciuperci

Plăcintă cu ficat și ciuperci
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ingrediente: pentru foi: 300 g făină, 100 ml ulei, 100 ml apă, 25 g drojdie proaspătă, 1 praf sare, 1/2 linguriță zahăr; pentru umplutură: 500 g ficăţei, 3 cepe, 200 g ciuperci din conservă, 2 ouă, 1 legătură pătrunjel, sare, piper, 2 linguri ulei, unt pentru uns tava

Preparare: Pentru aluat, se dizolvă drojdia în puţină apă caldă cu un pic de zahăr. Peste 10 minute se toarnă în făină, se adaugă sare şi se frământă un aluat, adăugând treptat şi uleiul.  Pentru umplutură, ceapa tocată mărunt se căleşte în ulei, se adaugă ficăţeii spălaţi şi curăţaţi şi se lasă până ce îşi schimbă culoarea. Apoi, se trece totul prin maşina de tocat şi pasta rezultată se amestecă cu ciupercile mărunt tăiate, sare, piper şi ouăle bătute. Se pune şi pătrunjelul. Aluatul se împarte în două, se întind două foi subţiri, una se aşază în tava unsă cu puţin unt, se pune umplutura şi apoi a doua foaie. Se înţeapă plăcinta din loc în loc şi se dă la cuptor pentru 35 de minute. Se taie după ce s-a răcit și se servește ca aperitiv.

Ficăței de pui cu sos de roșii

Ingrediente: 1 caserolă ficăței de pui (500 g), 1 ceapă, 1 legătură de ceapă verde, 200 ml sos de roșii, 100 ml vin roșu sec, 1 legătură pătrunjel

Preparare: Ficățeii se curăță de posibilele resturi de vezică biliară, pe care o identifici ușor pentru că are culoarea verzuie. Cureți apoi membranele și tai ficățeii cu atenție: separi lobul mic de cei 2 lobi mai mari. Umple un bol cu apă rece unde lași ficățeii timp de 10 minute. Clătește-i apoi cu apă călduță și treci la pasul următor. Taie 1 ceapă albă cubulețe și 1 legătură de ceapă verde rondele după ce le-ai curățat și le-ai spălat bine. Pornește cuptorul la 180 de grade și lasă-l la preîncălzit. Ia un vas de ceramică termorezistent și distribuie uniform ficățeii de pui. Adaugă deasupra ceapa și 100 ml vin roșu sec alături de condimente (sare, piper, oregano și cimbru uscat) și amestecă pentru a distribui uniform compoziția printre ficăței. Completează cu 200 ml suc de roșii distribuit deasupra ficățeilor, pe toată suprafața vasului. Pune tava în cuptorul preîncălzit timp de 30 de minute la 180 de grade. Dacă vrei o consistență mai groasă a sosului, lasă ficățeii mai mult timp în cuptor. Toacă mărunt 1 legătură de pătrunjel. După ce ai scos ficățeii din tavă, asezonează-i cu sare și așază-i pe farfurii, alături de sos din abundență și pune deasupra pătrunjelul proaspăt.

Cum să gătești ficatul, ca să fie moale și suculent

Întotdeauna, când preparați ficat, cel mai mare secret este să nu îl gătiți mai mult decât trebuie. Dacă vă este frică să nu rămână crud, tăiați unul în tigaie și vedeți dacă mai este roz înăuntru. Din momentul în care nu mai este roz, ați oprit focul.

Dacă aveți timp, pregătiți ficatul de pui dinainte, astfel: amestecați 500 ml de apă cu 15 g de sare (puteți folosi și lapte în loc de apă, dar nu este esențial; important este să nu omiteți sarea). În acest lichid puneți ficatul și lăsați-l așa la frigider aproximativ 12 ore. Apa cu sare extrage o parte din sângele din ficat și va atenua gustul amar. Această etapă nu are nicio legătură cu frăgezirea ficatului pentru că el este deja un produs mult mai moale și mai fraged decât carnea.

Puneți o tigaie la încins cu focul mediu spre mare. Adăugați 2 linguri de ulei. Când tigaia este bine încinsă, adăugați cu grija ficățeii și acoperiți cu un capac. Imediat ce ficățeii se rumenesc (adică după 1-2 minute), îi întoarceți și îi mai lăsați încă 2 minute pe partea cealaltă.

 

Citit 341 ori Ultima modificare Sâmbătă, 25 Mai 2024 10:18

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro