Remember. Pompiliu Eliade (1869-1914)

Remember. Pompiliu Eliade (1869-1914)
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Istoricul literar Pompiliu Eliade s-a născut pe 13 aprilie 1869, la București. A absolvit, în 1891, Facultatea de Litere din București. În perioada 1892–1895 a studiat la École Normale Superieure din Paris, ca bursier Hillel, iar în 1898, și-a luat doctoratul în litere, la Universitatea Sorbona din Paris.

Pe linia istoriei mentalităților, a scris studiul ”Histoire de l'esprit public en Roumanie au dix-neuvième siecle”, apărut în două volume la Paris. Ca profesor suplinitor, ulterior titularizat, de limba și literatură franceză la Facultatea de litere din București și-a publicat prelegerile în cartea ”Ce este literatura? Condițiunile și limitele acestei arte” și cele trei studii comparatiste: ”Filosofia lui La Fontaine”, ”Gregoire Alexandresco et ses maîtres francais” și ”Cu privire la Maurice Maeterlinck”.

A făcut cronică literară și dramatică în revista bucureșteană ”Independența română”, articolele fiind adunate în ”Causeries litteraires”. A fost directorul Teatrului Național (1908–1911), membru al Ateneului Român și membru corespondent al Academiei Române (din 1912).

S-a stins din viață pe 24 mai 1914, la București.

Remember, Oameni de seamă, colecție de articole

Citit 355 ori Ultima modificare Vineri, 24 Mai 2024 06:21

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro