Sucurile naturale din fructe și legume sunt gustoase, hrănitoare și bogate în vitamine, minerale și fitonutrienți, mai exact compuși naturali bioactivi care interacționează pozitiv cu fibrele alimentare și alte substanțe preluate din hrană. Specialiștii în nutriție de la Universitatea din California au întocmit și un top al celor mai sănătoase sucuri, primele cinci poziții fiind ocupate de: sucul de rodii, sucul de afine, sucul de acai, sucul de noni, sucul de cireșe.
Persoanele care doresc să își întărească sistemul imunitar și să reducă tensiunea arterială și nivelul de colesterol pot să consume regulat suc de sfeclă, morcovi, țelină, coacăze, spanac, struguri, cireșe sau pepene verde, cu adiție de usturoi și ghimbir.
În vederea tratării deficienței în potasiu, magneziu sau calciu, sunt benefice sucurile de pepene galben, caise, piersici sau brocolli. Bolile de inimă pot fi prevenite cu ajutorul sucului de ananas și ghimbir, năsturel și pătrunjel.
Pe de alta parte, băuturile carbogazoase, cocktailurile din fructe sau energizantele se numără printre cele mai nocive sucuri pentru sănătate.
O cale de a introduce în dietă nutrienți importanți sunt sucurile de legume. Sucul de roșii conține o substanță numita licopen, un colorant roșu cu proprietăți antitumorale în cazul cancerului de prostată, vezică urinară, pancreas, sân, plămâni sau piele. Sucul de țelină reglează tensiunea arteriala la pacienții hipertensivi, iar fibrele din toate sucurile de legume induc rapid senzația de sațietate și îmbunătățesc digestia.