Șnițele de pește
Ingrediente: fileuri de anșoa, 8 fileuri de pește, 5-6 măsline fără sâmburi, 1 mână de pătrunjel, 1 cățel de usturoi, 1 ou, pesmet, făină, ulei de măsline, 1 lămâie.
Preparare: Tocăm usturoiul, fileurile de anșoa, măslinele și pătrunjelul. Ungem fileurile de pește cu amestecul format. Trecem fileurile prin făină, apoi prin oul bătut și apoi prin pesmet. Frigem șnițelele în ulei și când sunt gata le scoatem pe hârtie de bucătărie. Sărăm și stropim cu suc de lămâie.
Orez cu pește afumat
Ingrediente: 250 g orez, 500 g pește afumat (somon, macrou, hering), 4-5 linguri de ulei, 1 ceapă mare, 1 cutie roșii cuburi (sau 3-4 roșii proaspete), sare, pătrunjel
Preparare: Într-o cratiță antiaderentă căliți ceapa tocată mărunt câteva minute, apoi adăugați orezul și mai gătiți până când orezul devine translucid. Adăugați apoi apa, supa de pește sau legume (în jur de 600 de ml), peștele afumat, sare după gust. Acoperiți cu un capac și fierbeți la foc mic, în jur de 20 de minute sau până când se umflă orezul. Apoi adăugați roșiile tocate, mai gătiți încă vreo 5 minute și stingeți focul.
Pește umplut cu creveți
Ingrediente: 1 pește întreg (de aprox. 1,2 kg), 2 cepe medii, curățate și tocate, sare și piper negru, după gust, 50 g unt, 2 căței de usturoi, curățați și zdrobiți,1/2 linguriță chilli, coaja de la 1 lămâie + 1 lămâie întreagă, înjumătățită, 250 gr creveți decorticați, 1 lingură ulei de măsline, 100 ml vin alb, 1 mână de pătrunjel proaspăt tocat
Preparare: Încălzește cuptorul la 200⁰C. Fă o tăietură pe o parte a peștelui, pornind de la cap și mergând până la coadă astfel încât să se obțină un buzunar unde se vor pune creveții. Așează ceapa tocată la baza unui vas termorezistent în care să încapă peștele. Așează peștele peste ceapă. Asezonează-l cu sare și piper și pune-l deoparte. Topește untul, toarnă-l într-un vas și lasă-l să se răcească 5 minute. După ce s-a răcit puțin, adaugă la unt puțină sare și piper, usturoiul zdrobit,1/2 linguriță chilli și coaja rasă de lămâie. Amestecă și adaugă creveții astfel încât să fie bine acoperiți de unt. Umple cu acest amestec buzunarul peștelui. Stropește-l cu 1 lingură ulei de măsline și 100 ml vin alb. Așează jumătățile de lămâie în vas, lângă pește. Coace-l 45-50 minute, apoi scoate-l din cuptor, presară pătrunjel tocat și stoarce pe pește această zeamă de la jumătățile coapte de lămâie.