Sexsomnia, boala oamenilor iubăreți în somn. Cum e să dormi, să faci sex și să uiți tot

Sexsomnia, boala oamenilor iubăreți în somn. Cum e să dormi, să faci sex și să uiți tot
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Sunt în această lume oameni care, în timp ce dorm, fac sex, au fantezii sexuale sau se autosatisfac și când se trezesc nu își amintesc nimic din toate acestea

Specialiștii susțin că boala este similară cu somnambulismul și o pun pe seama unei componente genetice, dar și a stilului de viață sau a diferitor disfuncții organice.

Un bărbat de 38 de ani încearcă în mod repetat să o forțeze pe soția lui să facă sex cu el în mijlocul nopții, dar nu își amintește nimic despre asta când se trezește dimineața. El suferă de sexsomnie, o tulburare rușinoasă despre care nimeni nu vrea să vorbească, dar care face parte din aceeași categorie cu somnambulismul, vorbitul în somn și terorile nocturne, potrivit CNN.

O femeie căsătorită de aproximativ 25 de ani își smulge hainele de pe ea și se masturbează, dar nu își aduce aminte nimic când o trezește partenerul ei.

Într-un alt caz, de mai bine de zece ani, un bărbat de 31 de ani se masturbează în timpul somnului, uneori provocându-și răni în zona intimă. Rușinat de comportamentul său inconștient, el a evitat să aibă vreo relație timp de opt ani.

Sunt doar câteva cazuri prezentate într-un recent studiu preluat de Digi24, care abordează succint câteva situații legate de opiniile psihiatrilor americani vizavi de ciudata boală.

Cum se manifestă

"Multe parasomnii au loc atunci când creierul nu a intrat în starea de visare", a precizat în studiul citat Carlos Schneck, profesor și psihiatru la Centrul Medical al Comitatului Hennepin de la Universitatea din Minnesota.

"Acestea sunt boli ale excitării", a spus Schenck, care a studiat parasomniile de mai multe decenii. "Ele au loc de cele mai multe ori în timpul celei mai lente și profunde faze a somnului, numită somnul delta. Este ca o alarmă sau declanșator care se activează în sistemul nervos central și ajungi de la subsol la acoperiș într-o clipă."

"Conștiința ta este profund adormită și nu ești în ton cu programul, dar corpul tău este activat", a spus Schneck. "Asta este periculos, pentru că atunci începi să umbli, să alergi și să faci tot felul de lucruri fără ca mintea ta să fie trează."

Unii oameni, alarmați de ceea ce face partenerul lor noaptea

Potrivit specialiștilor citați de Digi 24, sexsomnia este o tulburare greu de studiat, pentru că oamenii nu își dau seama că suferă de așa ceva decât dacă ajung să își facă rău în vreun fel sau dacă persoana cu care împart patul le spune ce se întâmplă. Un studiu efectuat în urmă cu mai bine de un deceniu a arătat că din cei 1.000 de adulți selectați din Norvegia, șapte la sută au suferit de sexsomnie cel puțin o dată în viață, în timp ce trei la sută se confruntau în continuare cu această problemă.

"Sunt unele persoane care desfășoară activități sexuale cu partenerul și nu este deranjant pentru niciunul dintre ei. Așa că este posibil ca acest lucru să fie consensual pentru unii", a spus Jennifer Mundt, profesor asistent de medicina somnului, psihiatrie și științe comportamentale de la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago. "Există cu siguranță cazuri în care este alarmant pentru partener și pentru persoana care o face, atunci când realizează ceea ce a făcut."

Sexsomnia poate apărea la persoane somnambule

Unii oameni au ajuns să fie arestați din cauza comportamentului declanșat de sexsomnie. Nu există nicio cale de a prezice dacă vei suferi de parasomnie. Unii oameni care vorbesc în timpul somnului sau sunt somnambuli în timpul copilăriei dezvoltă sexsomnie sau alte parasomnii ca adulți, dar mulți alții nu fac acest lucru, potrivit lui Schneck.

"Nu cunoaștem cauzele definitive, dar există o componentă genetică", a spus Schneck. "Dacă ai cel puțin o rudă de gradul I cu parasomnie, sunt mai mari șansele să o ai și tu. Apoi, cu cât ai mai multe rude de gradul I sau II care au parasomnie, cu atât este mai mare riscul ca tulburarea să persiste ca adult sau să se repete." Dacă ai apnee obstructivă în somn, o condiție în care respirația se oprește între zece secunde și două minute de mai multe ori pe oră în fiecare noapte, sunt mai multe șanse să apară parasomnia.

Lipsa de aer este cea care declanșează excitarea, de obicei la bărbați, care apoi declanșează comportamentul sexual în timpul somnului, potrivit lui Schneck. Cu toate că există medicamente pentru tratarea sexsomniei, acestea nu funcționează pentru toată lumea.

Diagnostic și tratament pentru sexsomnie

Diagnosticul și tratamentul sexsomniei sunt dificile din cauza lipsei de conștientizare a persoanei afectate și a dificultăților în detectarea comportamentelor sexuale automate. Cu toate acestea, există opțiuni de tratament care includ medicamente, terapie comportamentală și educarea despre igiena somnului și tehnici de relaxare. Unii medici recomandă clonazepamul. Este vorba despre un medicament utilizat pentru epilepsie, sindromul picioarelor neliniștite și tulburarea de panică, care poate controla cu succes sexsomnia nedorită pentru mulți, dar nu pentru toți.

Terapia comportamentală, o opțiune viabilă

Dr. Jennifer Mundt, profesor asistent de medicină a somnului, psihiatrie și științe comportamentale la Școala de Medicină Feinberg a Universității Northwestern din Chicago, subliniază importanța educației și a gestionării stresului în tratarea sexsomniei. Abordările comportamentale pot ajuta la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea calității somnului pentru cei afectați. Sexsomnia este o tulburare de somn jenantă și adesea subestimată, care poate avea consecințe serioase pentru sănătatea mentală și relațiile interpersonale. Prin conștientizarea acestei afecțiuni și prin căutarea de tratamente eficiente, persoanele afectate și partenerii lor pot găsi alinare și suport în gestionarea acestei probleme sensibile.

(articol realizat din surse online)

Citit 743 ori Ultima modificare Vineri, 21 Iunie 2024 23:45

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro