Chec cu ciocolată

Chec cu ciocolată
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Checul este una dintre prăjiturile preferate ale românilor şi poate fi întâlnit pe majoritatea meselor festive de la noi.

Ingrediente: 200 g făină albă de calitate superioară, 100 g zahăr, 2 linguri cacao, 2 lingurițe praf de copt, 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu (este opțional, dar face checul puțin mai pufos), 90 g unt, 2 ouă, 150 ml lapte, 80 g ciocolată neagră/amăruie (procent - 60-80%), esență de vanilie.

Preparare: Topiți untul într-o cratiță, apoi lăsați să se răcorească. Ciocolata se taie bucăți mici. Amestecați toate ingredientele uscate într-un bol: făina, zahărul, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Adăugați ciocolata mărunțită în compoziția uscată. Apoi amestecați toate ingredientele "umede": laptele, untul, ouăle și esența de vanilie. Adăugați compoziția lichidă la cea uscată, amestecați bine. Turnați aluatul într-o formă de chec (de 24x10cm); dacă nu este de silicon, așterneți tava cu hârtie de copt. Se ține în cuptor la 200 de grade timp de 40-45 de minute sau până trece testul scobitorii.

Îl scoateți și lăsați să se răcească timp de o oră chiar în tava de chec, apoi îl mutați pe o farfurie și mai lăsați 1-2 ore până la servire. După ce se răcește, checul se taie și se savurează. Este extraordinar cum se simt acele bucățele de ciocolată topită în combinație cu aluatul poros și moale. În zilele caniculare îl puteți servi alături de un pahar de lapte acru rece. Aromele prăjiturii vor fi puse în evidență mai bine combinate cu gustul delicios al laptelui acru, iar, pentru că acesta este rece, senzația de prospețime și de savoare se întețește. Laptele acru poate fi înlocuit și cu un pahar de iaurt. Bucătarii ne asigură de același gust desăvârșit.

Citit 694 ori Ultima modificare Duminică, 21 Iulie 2024 11:16

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.