Plachie de crap rumenită la cuptor

Plachie de crap rumenită la cuptor
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O mâncare de pește foarte gustoasă, o rețetă simplă și ieftină cu multă ceapă, roșii, usturoi, ardei și vin alb. Cea mai cunoscută este plachia de crap rumenită la cuptor, însă există mai multe rețete locale (din Dobrogea, de pe cursul Dunării) în care apar și alte specii de pește sau alte tehnici de gătire.

Ingrediente: 1 kg pește proaspăt, fără cap, eviscerat și curățat de solzi, 3-4 cepe, 4-5 căței de usturoi, 2-3 ardei roșii, galbeni sau gogoșari, 500 ml suc de roșii, bulion, pastă, conservă sau 4-5 roșii proaspete de vară, 200 ml ulei de floarea-soarelui, 200 ml vin alb sec, sare, piper, 1 foaie de dafin (opțional), pătrunjel verde tocat.

Preparare: Mai întâi ștergem bine cu șervete de hârtie bucățile de pește și le sărăm pe ambele părți. Le lăsăm să stea un pic, până ne ocupăm de legume. Curățăm ș spălăm ceapa, ardeii și usturoiul. Ceapa se taie solzi, usturoiul se toacă mărunt, iar ardeii se taie în fâșii. Alegem o tavă încăpătoare cu pereți mai înalți (de 30x20 cm, de exemplu) și așezăm în ea legumele tocate. Le  dăm un praf de sare și le stropim bine cu uleiul din lista de ingrediente. Pare că înoată în el, dar asta face ca plachia să aibă un gust desăvârșit! Introducem tava cu legume în cuptorul preîncălzit la 180 de grade (treapta medie spre înaltă, la cele cu gaz) și se lasă să se călească vreo 30 de minute. Scoatem tava din cuptor și așezăm bucățile de pește printre legume, strecurându-le pe sub ele (să fie acoperite cu ceapă și ardei). Acum, turnăm și pasta de roșii (la cutie), precum și păhărelul de vin alb. Se macină un pic de piper proaspăt deasupra și gata! La cuptor cu plachia! Se poate adăuga și o foaie de dafin, în funcție de gustul fiecăruia. Temperatura cuptorului se reduce la 170 de grade, iar plachia se mai coace alte 60 de minute. Ea trebuie să se rumenească și să scadă bine. Sucul de roșii se limpezește și, împreună cu uleiul, formează un sos gustos! Crapul trebuie să fie moale și cremos, să se desprindă cu ușurință dacă atingi bucata cu o furculiță. Chiar dacă se face seara, această plachie poate fi mâncată imediat fără probleme, pentru că este ușoară și fără calorii. Această plachie de pește este foarte gustoasă atât fierbinte, cât și rece, a doua zi. Înainte de servire, se presară din abundență cu pătrunjel verde tocat. Pentru cei care iubesc pâinea, plachia este delicioasă cu pâine înmuiată în sos, dar mai ales combinată cu mămăliguță.

 

De la bucătari adunate

PLACHÍE, plachii, s. f. 1. Mâncare de pește preparată cu multă ceapă și cu mult untdelemn, rumenită la cuptor. 2. (Reg.) Un fel de pilaf preparat din orez sau din păsat, cu carne, cu pește, cu ciuperci sau numai cu grăsime - din neogreaca plaki.

Există deci și plachie fără pește, doar din legume. Se gătește de obicei vara și se folosesc bucăți de crap proaspăt, căței de usturoi, roșii proaspete și ulei din belșug. Fără ceapă. Specialiștii culinari sunt de părere că e o rețetă de pește la cuptor adaptată după plachie, dar foarte, foarte gustoasă!

Dacă în majoritatea rețetelor avem grijă ca peștele să nu fie gătit prea tare, ei bine, în cazul plachiei chiar asta e ideea! Peștele trebuie copt foarte bine, până pică de pe oase, ba mai mult, vinul alb contribuie până și la "topirea" cărnii și a oaselor de pește. Legumele trebuie să fie rumene și bine îmbibate cu ulei.

 

Citit 341 ori Ultima modificare Miercuri, 18 Septembrie 2024 12:43

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.