Este o prăjitură cunoscută, foarte veche, care se prepară mai ales de sărbători. De fapt, este binecunoscuta "prăjitură Medovik", dar cu nucă. Istoria prăjiturii Medovik începe în secolul al XIX-lea, în vremea domniei țarului Alexandru I. Se spune că țarina Elisabeta nu agrea deserturile cu miere și că a fost oarecum păcălită să mănânce prăjitura Medovik, neștiind că aceasta are foi cu miere.
Ingrediente: pentru foi: 3 ouă, 1 cană cu zahăr, 1 cană cu nuci pisate, 1 lingură cu bicarbonat, 4 linguri cu miere, 1 vârf de cuțit cu sare, făină cât cuprinde; pentru cremă: 1 kg smântână cu 20% grăsime, 1 cană nuci pisate, 80 g zahăr farin vanilat, zeamă de lămâie după gust.
Preparare foi: Într-un castron mixăm ouăle cu zahărul până se dizolvă, apoi adăugăm, pe rând, celelalte ingrediente și amestecăm bine până obținem un aluat legat. Acest aluat îl împărțim în patru părți egale și coacem foi pe fundul unei tăvi unse cu ulei sau margarină. Foile se întind destul de ușor pentru ca acest aluat poate fi "cârpit" direct pe fundul tăvii. Se înfăinează coca ca s-o putem întinde ușor cu sucitorul și se bagă la cuptorul preîncălzit, la foc mediu, până capătă o culoare arămie.
Preparare cremă: Amestecăm cu o lingură smântâna împreună cu zahărul farin, adăugăm nucile zdrobite la robot sau la "vergea" și stropim cu zeama de lămâie. Rezultă o cremă parfumată și fină pe care o împărțim între foi: foaie - cremă - foaie - cremă; păstrăm o jumătate de cană din cremă, pentru a o întinde deasupra prăjiturii.
Decor: O ciocolată cu lapte sau amară pe care o răzuim peste ultimul strat de cremă. Punem prăjitura cremoasă și fragedă la rece, pentru câteva ore și porționăm. Această prăjitură rămâne la fel de cremoasă și fragedă chiar și după o săptămână.