Ingrediente: 500 grame pipote și inimioare, 2 cepe medii, curățate și tocate mărunt, 3 linguri ulei, 2 lingurițe paprika dulce, opțional, se poate folosi și un ardei gras roșu, 1 cățel de usturoi, 1 frunză de dafin, 500-600 ml apă fierbinte (sau supă de pui), 2-3 linguri bulion (sau 1 lingură pastă de roșii), sare și piper după gust.
Mod de preparare: Pentru rețeta de tocăniță de pipote, se folosește o caserolă de pipote și inimi. Puteți folosi doar pipote sau pipote și inimi. Aceste două organe au textura și timpul de gătire apropiate, așa că merg bine împreună. Se taie inimile și pipotele în bucăți cât de cât. Într-o cratiță, se pune uleiul la încins, pe foc mediu. Se adaugă ceapa mărunt tocată și un praf de sare. Se lasă ceapa la călit pe foc mic vreo 8 minute, amestecând constant, până când se înmoaie bine. Se poate adăuga și un ardei gras roșu, tocat bucățele. Se pune la călit odată cu ceapa. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă pipotele și inimile. Amestecând în continuare, se călesc pipotele cu ceapa până când se deschid la culoare și lăsă lichid. Se adaugă paprika, piperul și o linguriță de sare. Se amestecă bine, omogenizând condimentele cu restul ingredientelor din cratiță. Se toarnă apă fierbinte până când toate ingredientele s-au acoperit cu lichid, se aduce totul la clocot și se adăugă dafinul. Daca aveți supă de pui, e bine să o folosiți în locul apei. Tocănița de pipote va avea o textură mai bună și un gust mai intens, dacă se va folosi supă și nu apă simplă. Se acoperă cratița cu capacul și se fierbe tocănița de pipote la foc mic, fără clocote mari. Din când în când, se completează cu apă fierbinte. În mod normal, pipotele se gătesc la foc mic cam o oră și jumătate, până când se frăgezesc bine. Trebuie să fiarbă până când se înmoaie bine, să nu aibă o consistență foarte cauciucată. După ce au fiert bine, se lasă vasul descoperit, să clocotească pe foc moderat, până ce sosul din cratița scade până la consistența dorită. Acum se adaugă bulionul sau pasta de roșii, nu mai devreme, pentru că aciditatea roșiilor poate să facă pipotele să fiarbă mai greu. Tot acum se adaugă și cățelul de usturoi zdrobit. Se mai dă mâncarea în câteva clocote. Se servește tocănița de pipote fierbinte, alături de garnitura preferată: un boț de mămăligă, orez simplu sau ciuperci, cartofi natur, piure sau macaroane fierte, simple.
Beneficiile consumului de pipote de pui
Datorită proteinelor, vitaminelor şi mineralelor conţinute, pipotele de pui sunt considerate alimente sănătoase, indicate în orice regim de slăbire sau de menţinere a greutăţii corporale. Însă aceste substanţe nutritive au efecte benefice şi asupra stării generale de sănătate, nu doar asupra siluetei.
Seleniul, de exemplu, poate reduce riscul de cancer mamar, de prostată, de plămâni sau de piele. De asemenea, acest mineral joacă un rol important în funcţionarea tiroidei, protejează organismul de stresul oxidativ şi menţine sănătatea aparatului reproducător.
Proteinele din pipotele de pui ajută la dezvoltarea masei musculare şi suprimă foamea şi astfel vei arde mai multe calorii. Previn obezitatea, o problemă care atrage după sine numeroase probleme de sănătate, precum diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, bolile cardiace, cancerul, sindromul ovarului polichistic, infertilitatea sau afecţiunile tiroidiene.