Cu carne sau doar cu legume, cu mămăliguță și cu ardei iute, sarmalele sunt la loc de cinste la fiecare masă. Ele sunt considerate un preparat tradițional românesc, prezent în bucătăria noastră de secole.
Cu toate acestea, originea lor nu a fost încă stabilită. Mai multe voci au pretins că sarmalele au fost preluate de la turci, făcând referire la numele lor, însă mai multe scrieri demonstrează că preparatul a existat în multe regiuni rurale româneşti, sub denumirile "găluşte", "găluci", "umplături" sau "toaşte".
Acest produs culinar este cunoscut cu denumirea "sarmale" în țări precum Turcia, Ungaria, România, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Palestina, Iordania, Siria, Liban, Grecia, precum și în Republica Moldova, potrivit wikipedia.org.
Sarmalele sunt făcute din carne tocată (porc, vită, oaie, pasăre sau pește), amestecată cu orez și cu alte ingrediente, învelită în foi de varză, de viță sau de ștevie. În perioadele de post, carnea este înlocuită cu ciuperci, soia și legume.