Ingrediente pentru aluat: 3 banane coapte (aproximativ 350 g, decojite), 150 g zahar, 100 ml ulei vegetal, 100 ml apă minerală carbogazoasă, 1 plic de zahăr vanilat, 250 grame făină, 1 linguriță de praf de copt, o jumătate de linguriță de bicarbonat de sodiu, un praf de sare, 100 g nuci tocate grosier, 1 linguriță de scorțișoară (opțional).
Ingrediente pentru decor: 1 banană (tăiată felii subțiri), 2 linguri nuci tocate grosier.
Preparare: Preîncălzește cuptorul la 180°C. Tapetează tava de chec cu hârtie de copt sau unge-o cu puțin ulei și presară făină. Pasează bananele într-un bol mare cu ajutorul unei furculițe sau al unui blender până obții un piure fin. Amestecă piureul de banane cu zaharul, uleiul și apa minerală. Adaugă zahărul vanilat și omogenizează bine. Într-un alt bol, amestecă făina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, sarea și scorțișoara. Încorporează treptat ingredientele uscate în amestecul lichid, amestecând cu o spatulă până la omogenizare. Încorporează nucile tocate grosier în aluat. Toarnă aluatul în tava pregătită. Decorează deasupra cu felii de banană și presară nuci tocate. Introdu tava în cuptor și coace checul timp de 45-50 de minute sau până când o scobitoare introdusă în centru iese curată. După coacere, lasă checul să se răcească în tavă timp de 10 minute, apoi scoate-l pe un grătar, pentru a se răci complet.