Ciorbă ardelenească de pui cu smântână

Ciorbă ardelenească de pui cu smântână
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Ciorba ardelenească cu carne de pui, multe zarzavaturi și legume (mazare, morcovi, păstârnac, pătrunjel etc), servită cu smântână și crutoane crocante este o supă foarte consistentă, după care nu mai ai nevoie de felul doi.

Aceasta rețetă își are originile în bucătăria ungurească, unde se numeste „csirkeraguleves”. Se prepară mai ales din resturi de friptură de pui. Există și varianta cu carne de porc.

Ciorba se face practic pe baza unui papricaş de pui cu zeamă mai lungă, la care se adaugă legume şi zarzavaturi.

Ingrediente: 4 pulpe de pui superioare dezosate, 1-2 linguri de ulei, 2-3 morcovi, 1 rădăcină de păstârnac,1 rădăcină de pătrunjel, 1 bucată medie de rădăcină de țelină, 2-300 g de legume la alegere: mazăre, fasole verde, conopidă, broccoli, gulii, frunze de țelină, frunze de pătrunjel, sare, piper, paprika (boia dulce), 1-2 cepe; pentru dres: 150 ml smântână fermentată cu minim 20% grăsime, 1-2 linguri zeamă de lămâie.

Preparare: Curățăm zarzavaturile și legumele. Zarzavaturile puteți să le tăiați cubulețe sau rondele. Ceapa se toacă mărunt. Carnea se taie cubulețe. În oala de supă se încinge o lingură de ulei si se prăjește carnea repede pe toate părțile. După ce carnea este rumenă, adăugăm și ceapa. Lăsăm ceapa până devine ușor sticloasă, apoi condimentăm cu sare, piper și paprika (boia dulce). Se amestecă continuu câteva minute, cu grijă să nu se ardă paprika, pentru că își va pierde culoarea minunată și va deveni amară. Adăugăm circa 2 litri de apă caldă peste carne și lăsăm totul să fiarbă până ce apa scade la jumătate. După ce a scăzut apa, adăugăm legumele și zarzavaturile care nu necesită foarte multă fierbere. Supa este gata când legumele și zarzavaturile sunt fierte. La final, puteţi „pescui” din ciorbă țelina, pătrunjelul, pastârnacul.

Când şi cum punem smântâna în ciorbă

Dacă smântâna este adăugată direct în supă sau în ciorbă, va face cocoloaşe, se va brânzi. Pentru a evita separarea smântânii, se amestecă cu puțină făină, pentru consistență. Uneori, un gălbenuș de ou adăugat în amestec poate preveni separarea smântânii. De asemenea, temperatura smântânii contează. Aceasta trebui să fie la temperatura camerei înainte de a o adăuga în ciorbă.

Totuși, chiar și după aceste pregătiri, există riscul ca smântâna să se separe când este adăugată în ciorba fierbinte.

Un truc simplu pentru a preveni separarea smântânii în ciorbă este următorul: scoatem smântâna într-un bol suficient de încăpător și o batem cu telul sau cu furculița, împreună cu zeama de lămâie. Amestecăm smântâna cu gălbenușul de ou și făina, apoi adaugăm treptat câte un polonic din ciorba care fierbe pe foc și amestecăm bine. Repetăm acest proces până când aducem amestecul la o temperatură apropiată de cea a ciorbei. De-abia acum, smântâna se toarnă în ciorbă și e gata de servit. Dacă urmezi acești pași, smântâna cu siguranță nu se va brânzi atunci când o integrezi în ciorbă.

 

Citit 283 ori Ultima modificare Marți, 08 Iulie 2025 10:36

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro