Terapie de cuplu - Totul despre gelozie

Terapie de cuplu - Totul despre gelozie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Uneori îi spunem dovadă de dragoste şi uneori o trăim sau o privim ca pe un blestem sau ca pe o boală. Oricând şi oriunde apare, ea face parte din structura fiinţei umane şi este picătura care poate aduce unei relaţii puţină culoare sau tornada care o poate distruge. Fiecare persoană deţine propria reţetă cu care îşi prepară forma de gelozie şi îşi administrează acest tratament, însă trebuie să ştim că administrarea reţetei are efecte ce depăşesc spaţiul personal, influenţând partenerul de viaţă, familia, prietenii şi pe toţi cei cu care intrăm în contact. Chiar dacă există o urmă de umor şi câteva aspecte pozitive, efectele adverse ale tratamentului, tornada care se alimentează din propria forţă distrugătoare lasă urme adânci şi dureroase deseori în viaţa noastră şi în viaţa celor de lângă noi. În încercarea de a prezenta, pe scurt, câteva aspecte legate de gelozie, voi preciza că, în continuare, mă voi referi la acel tip de gelozie care apare într-un cuplu, atunci când suspectăm că relaţia devine triunghiulară şi că partenerul de viaţă este implicat în altă relaţie. Acest triunghi poate fi real sau doar imaginar. Fenomenul este acelaşi.

Gelozia justificată, gelozia nejustificată

Trebuie precizat faptul că, între gelozia justificată şi gelozia nejustificată există puţine diferenţe în ceea ce priveşte autotortura şi manifestarea trăirilor interioare; probabil cel mai important aspect care iese în evidenţă atunci când încercăm să le comparăm ar fi că spunem, foarte uşor în cazul geloziei justificate, că reacţia a fost motivată, pentru că infidelitatea se bazează pe fapte reale.

Suferinţa

Persoana geloasă suferă. Suferă pentru că este geloasă. Suferă că simte că îl răneşte pe celălalt. Suferă pentru că simte că această gelozie îi macină personalitatea şi încrederea în sine, îi minimalizează masculinitatea sau feminitatea până la banal, suferă pentru că: „Sunt exclus, pentru că sunt agresiv, pentru că sunt dement şi banal”.

Gelozia nejustificată şi cu efect de tornadă apare pe fondul unei încrederi în sine scăzute, persoana afectată fiind frustrată de faptul că se simte înşelată şi trădată în cele mai fanteziste moduri. Apariţia ei este trăită ca o revelaţie şi majoritatea energiei este investită în scenarii pline de imaginaţie fără limită. Întrebările au răspuns doar de la persoana geloasă, iar orice explicaţie care vine din partea persoanei care este bănuită de trădare nu face decât să contribuie la construcţia fantasmelor. Comportamentul se modifică şi variază de la depresie până la agresivitate faţă de sine şi faţă de partener ori cei din jur. În acest timp, imaginea de sine este devorată în continuare şi fantasma este resimţită din ce în ce mai reală, ducând uneori şi la comportamente paranoice.

Psiholog-psihoterapeut Răzvan Marian Stoian

Citit 2897 ori Ultima modificare Vineri, 20 Ianuarie 2012 18:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.