Internetul, între utilitate şi dependenţă

Internetul, între utilitate şi dependenţă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerată una dintre cele mai mari invenţii ale secolului trecut, internetul a adus schimbări majore în felul în care percepem lumea, relaţiile cu oamenii, afacerile sau accesul la informaţie. Ţinând seama de perioada de timp scurtă în care au avut loc aceste modificări, putem vorbi despre o adevărată revoluţie, în ceea ce priveşte schimbul de informaţii şi relaţiile dintre oameni. Motivul pentru care nu percepem această schimbare în adevărata sa amploare, este legat, poate, de faptul că noi suntem părţi componente ale acestui mecanism complex, fapt ce nu ne permite să judecăm lucrurile în adevăratul lor înţeles.

Reversul medaliei

Pe lângă avantajele de necontestat pe care apariţia şi răspândirea Internetului le are asupra vieţii noastre, există, însă, şi situaţii în care folosirea necorespunzătoare a acestui instrument poate crea stări de dependenţă, asemănătoare cu cele care pot fi întâlnite în cazul oricărei alte dependenţe.

Tentaţiile unei aprecieri facile

„Utilizarea necontrolată a internetului poate avea un impact negativ asupra performanţelor şcolare sau ale celor profesionale, a relaţiilor de familie şi asupra stării emoţionale a copiilor şi adolescenţilor. În cazul folosirii excesive, care duce, cu timpul, la dependenţă, recompensa poate fi recunoaşterea şi atenţia obţinute din partea celorlalţi, care, de cele mai multe ori, sunt persoane necunoscute”, este de părere Liliana Iordăchescu, psiholog în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

O altă componentă a dependenţei de internet are în vedere jocurile electronice. „În acest caz, recompensa constă în adrenalina pe care o resimte jucătorul atunci când câştigă o luptă, rezolvă o enigmă sau găseşte calea secretă spre următorul nivel. Jucătorii cu cele mai mari scoruri sunt recompensaţi cu respect, admiraţie sau chiar cu veneraţie, din partea celorlalţi. În viaţa reală oamenii primesc rarreori a astfel de recunoaştere socială, dar pe Internet poţi să devii „cel mai tare” dacă petreci suficient timp în faţa calculatorului”, mai adaugă psihologul Liliana Iordăchescu.

Pe cine afectează?

În faţa dependenţei de internet cei mai vulnerabili sunt adolescenţii şi tinerii. Nici copiii care nu au ajuns încă la pubertate nu sunt feriţi de acest pericol.

Deseori părinţii poartă o mare parte din vină pentru crearea unor astfel de situaţii, deoarece, ocupaţi fiind sau din comoditate, preferă să-şi lase copiii absorbiţi de ceea ce Internetul le poate oferi. De cele mai multe ori, însă, copiii şi adolescenţii nu ştiu să diferenţieze ceea ce este util şi plăcut de aspectele dăunătoare.

Surprinzător, nu doar tinerii sunt afectaţi de acest tip de dependenţă, ci şi persoanele trecute de 50 de ani, care suferă de singurătate.

Cum se manifestă?

Indiferent că vorbim de tineri sau de persoane trecute de 50 de ani, simptomele dependenţei sunt adesea dificil de diagnosticat. „Suferinzii îşi pot pierde pofta de somn, anxietatea devine mai puternică, intră în perioade de depresie adâncă şi au o alimentaţie de tip compulsiv. În cazul interzicerii accesului la calculator, o persoană dependentă de Internet poate să manifeste simptome similare sevrajului: tremurătură, gânduri obsesive şi mişcări involuntare ale degetelor”, a mai ţinut să precizeze sursa citată.

Cum evităm acest tip de dependenţă?

Cea mai bună modalitate de a evita dependenţa de Internet este aceea de a dezvolta şi menţine cât mai multe relaţii în lumea reală. Cu cât interacţionăm cu mai multe persoane, cu atât nevoia de a folosi Internetul ca instrument de socializare va scădea.

Este important, de asemenea, să putem recunoaşte existenţa unor probleme care susţin dependenţa de Internet. În acest caz, lumea virtuală reprezintă doar un mod de a fugi şi de a îngropa eventualele trăiri negative.

Timiditatea este un alt factor care ne poate conduce spre o asemenea dependenţă. Atunci când nu putem face faţă unor probleme stresante, putem fi tentaţi să recurgem la izolarea în faţa calculatorului.

Trebuie, apoi, să stabilim obiectivele clare pentru care utilizăm Internetul. Cel mai bine este să stabiliţi înainte de a vă aşeza la calculator ce vreţi să faceţi şi cât timp sunteţi dispus să alocaţi acestui scop. În acest mod, putem avea o evidenţă clară a timpului petrecut.

„Este necesară o monitorizare clară a motivelor pentru care ajungeţi să petreceţi mai multe ore în faţa calculatorului, când, de fapt, v-aţi propus să staţi doar zece minute”, este de părere psihologul Liliana Iordăchescu.

Un alt mod de a alunga dorinţa de a intra online, constă în desfăşurarea altor activităţi, care să umple timpul pe care l-am putea petrece în faţa calculatorului.

În ultimii ani au apărut centre specializate în tratamentul acestui tip de dependenţă. Unele site-uri, cum ar fi www.netaddiction.com, oferă teste şi ajutor specializat pentru a ne da seama cât de serioasă este dependenţa noastră de internet.

Citit 2054 ori Ultima modificare Vineri, 27 Ianuarie 2012 17:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.