Iulia Mihai, bloggeriţă cu pasiune, pe urmele fotografilor vechiului Galaţi

Iulia Mihai, bloggeriţă cu pasiune, pe urmele fotografilor vechiului Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este născută pe 6 octombrie şi, pe cât de mult îi place să fotografieze, pe atât de puţin se lasă fotografiată. Iulia Kelt (pe numele real Iulia Mihai) are 26 de ani şi a absolvit, în 2011, Ştiinţele Comunicării, la Universitatea Danubius. Şi, da, comunică foarte bine, atât prin cuvinte, cât şi prin imagini. Este content-writer pe internet şi are trei bloguri - October Photos, October Cat şi Wonderful Romania (în construcţie). Are deschisă o expoziţie personală de fotografie la Geenie Cafe, cu imagini din Sighişoara, şi va mai deschide una, săptămâna viitoare, la sediul Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitorilor din România, pe strada Labirint nr. 1.

Se autodefineşte ca fiind „un om pasionat de fotografie, ca mulţi alţii”. Merge pe principiul că „pasiunea pentru fotografie nu are să facă rău nimănui, ci are să dea sufletului un strop de artă şi încă unul de bucurie, combinaţia fiind letal de frumoasă. Un fotograf amator în plus înseamnă un om fără căpătâi în minus, pentru că, atunci când totul se duce naibii, aparatul de fotografiat nu te părăseşte! Nu, el rămâne acolo, gata să-ţi imortalizeze orice gând, nutrire şi speranţă”.

Şi dacă descoperirea blogurilor sale au fost pentru mine o surpriză, dialogul faţă în faţă cu Iulia a fost o revelaţie: am cunoscut o tânără care vrea să-i descopere pe George şi Jean Makşay, celebrii fotografi gălăţeni cărora le datorăm atâtea imagini-document din Galaţiul sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX. Deşi are un Nikon ultramodern, Iulia şi-a cumpărat un aparat Smena 8M cu care vrea să fotografieze, pe film, din aceleaşi unghiuri ca şi cei doi, tată şi fiu, aceleaşi clădiri din Galaţi (atâtea câte mai există), după mai bine de o sută de ani. „Fotografia pe film are alt suflet”, spune tânăra, îndrăgostită de zona veche a Galaţiului şi de lucrurile vintage. Aceeaşi afirmaţie am mai auzit-o doar la veteranii artei fotografice din Galaţi - Ilie Stan, Alexandru Gherbănescu, Nicolaie Sburlan. Jinduieşte, ca noi toţi, de altfel, după strălucirea Galaţiului de odinioară şi crede că ceea ce l-ar putea salva ar fi organizarea de evenimente care să-i exploateze potenţialul turistic. De altfel, şi blogul său, „Wonderful Romania”, prin care intenţionează să prezinte România în imagini (nu doar ale sale) este tot o pledoarie pentru descoperirea acestor locuri binecuvântate.

Pseudonimul său, Kelt, vine de la denumirea veche a celţilor. Selectivă din fire, Iulia are prieteni puţini, dar buni - unul dintre aceştia fiind, deloc întâmplător, cel care a pus bazele Asociaţiei pentru Renaşterea Galaţiului, fotograful Adrian Zăinescu. Iulia nu face fotografii pentru bani. Cea mai mare răsplată, pentru ea, este să ştie că cineva a rezonat, privindu-i imaginile. Merită să-i vizitaţi atât expoziţiile, cât şi blogurile.      

Citit 4017 ori Ultima modificare Miercuri, 26 Septembrie 2012 17:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.