Gabriel Badea Păun, doctor în istorie, la Paris

Gabriel Badea Păun, doctor în istorie, la Paris
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la unul dintre prietenii şi colaboratorii ziarului nostru, domnul Radu Moţoc, am primit câteva informaţii deosebit de interesante despre un tânăr român stabilit în străinătate, în Franţa, care poate schimba oricui optica despre ce fac conaţionalii noştri în străinătate.

De altfel, noi am mai scris despre Gabriel Badea Păun. Prilejul cu care revenim ne este oferit de faptul că tânărul doctor în istorie la Universitatea din Paris (IV Sorbonne) a primit recent un premiu din partea Academiei de Arte Frumoase din Franţa şi, mai mult, a fost medaliat de Preşedinţia română.

Academia de Arte Frumoase a Institutului Franţei a decernat Premiul Cercului Montherlant cărţii sale - Portraits de Société, XIXe - XXe siècle, apărută la sfârşitul anului trecut la editura Citadelles et Mazenod, Paris, şi în ediţie engleză la Thames & Hudson, Londra şi Vendome Press, New York sub titlul: The Society Portrait from David to Warhol.

În 2009, prin Decretul nr. 24/20.01. a. c., E. S. Preşedintele României, Traian Băsescu i-a conferit Ordinul "Meritul Cultural", în grad de Cavaler (Categoria "C" - Artele Plastice).

Radu Moţoc, sufletul gălăţean al Asociaţiei Pro Basarabia şi Bucovina, recunoaşte „mă mândresc că avem şi români care ne face cinste în străinătate” şi noi nu putem decât să îi fim alături şi să-i mulţumim pentru datele oferite şi imaginile pe care ni le-a trimis.

Trăieşte printre prinţese

Dar, să revenim puţin asupra lui Gabriel Badea Paun. Născut în 20 ianuarie 1973, are deci numai 36 de ani, a terminat Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, continuându-şi apoi studiile la Paris, unde a obţinut, în 2005, titlul de doctor.

Medalierea sa de către preşedintele Traian Băsescu chiar în ziua împlinirii vârstei a fost o fericită coincidenţă. Ce cadou mai frumos putea primi?

În CV-ul său sunt trecute expoziţii de marcă cu fotografii şi documente, o atenţie specială fiind îndreptată către principesele României, apoi cărţi apărute la edituri din Paris, New York sau Bucureşti, dintre care amintim numai „Carmen Sylva, uimitoarea Regina Elisabeta a României (1843-1916)”, apărută în 2003, tradusă în limba română şi publicată la Humanitas, volum care se bucura deja în 2008, de o a treia ediţie.

Articolele, studiile şi comunicările ştiinţifice sunt mult prea numeroase pentru a putea fi enumerate.

Distinsul specialist în istorie şi istoria artei stăpâneşte franceza, engleza, germana şi italiana, pe lângă limba română, evident, şi merită din plin recunoaşterea naţională şi internaţională actuală.

Dispunem de câteva imagini ale prezenţei sale la momentele importante din luna ianuarie a acestui an, pe care vi le punem şi dumneavoastră la dispoziţie.

Iată că prezenţa românească peste hotare nu este doar prilej de articole vitriolante şi revanşarde, ci şi de aleasă bucurie pentru cei care ne pot reprezenta cum se cuvine.

Foto

Diploma

Badea 1: Cu baronul François Sambucy de Sorgue, preşedinte al Cercle Montherlant şi contele Arnaud d`Hautrives, secretarul permanent al Académie des Beaux-Arts, la momentul decernării premiului.

Badea2: Lângă prinţesa Eugénie de Brancovan (Brâncoveanu) la Ambasada României din Paris

Badea 3: cu Prinţesa Chantal a Franţei şi soţul ei, baronul Sambucy de Sorgue la Jockey Club

Explicaţii foto:

1 - Cu baronul François Sambucy de Sorgue, preşedinte al Cercle Montherlant şi contele Arnaud d`Hautrives, secretarul permanent al Académie des Beaux-Arts, la momentul decernării premiului;

2 - Lângă prinţesa Eugénie de Brancovan (Brâncoveanu), la Ambasada României din Paris ;

3 - cu prinţesa Chantal a Franţei şi soţul ei, baronul Sambucy de Sorgue, la Jockey Club

Citit 1795 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.