Alimentele exotice şi efectele lor asupra sanatăţii

Alimentele exotice şi efectele lor asupra sanatăţii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Considerate elemente exotice datorită provenienţei lor, dar şi rarităţii, pe vremuri, în rafturile magazinelor de la noi, produsele precum ghimbir, pomelo, sparanghel sau rodii sunt acum la îndemână şi, sugerează nutriţioniştii, e bine să le introducem măcar din când în când în alimentaţia noastră.

Ghimbirul

Este bogat în vitamina A, C, E, o parte din complexul de vitamine B, sodiu, magneziu, zinc, fosfor, fier şi calciu. Rădăcina de ghimbir, care este foarte utilizată în bucătăria asiatică, are beneficii multiple asupra sănătăţii, în special asupra tubului digestiv: uşurează digestia, combate balonarea şi constipaţia şi chiar previne cancerele de stomac şi de colon. Se poate adăuga în prăjituri şi dulceţuri, dar şi ca atare, ras în legume.

Pomelo

O sută de grame de pomelo conţin doar 42 de calorii, fiind un fruct ideal pentru regimurile hipocalorice.  Este ob­ţinut prin încrucişarea portocalei cu grepfrutul şi are cam aceleaşi proprietăţi ca citricele: e bogat în vitamina C şi antioxidanţi.

Sparanghelul alb

Nu are cel mai atrăgător aspect, fiind o specie de plante erbacee cu rădăcini cărnoase şi frunze nedezvoltate, însă are o sumedenie de vitamine: A, C, B6, D, E, K. Consumul de sparanghel alb are un efect revitalizant şi este recomandat în cazurile de astenie fizică şi intelectuală.  Este bogat în fier, caroten, vitamine, minerale şi antioxidanţi. Se consumă ca atare opărit, nu fiert, sau în salate sau diferite sosuri.

Rodia

O singură rodie pe zi poate asigura 40% din doza zilnică recomandată de vitamina C, este bogată în acid folic şi vitaminele A şi E. Sucul rodiilor are proprietăţi antioxidante semnificative, foarte indicate în prevenirea cancerului şi a bolilor de inimă.

Ananasul

Este în capul listei fructelor exotice nu doar pentru gustul delicios, ci şi pentru că este foarte căutat în curele de slăbire. Studiile atestă faptul că ananasul e un aliment extrem de necesar, datorită unui conţinut complex de minerale, vitamine şi substanţe nutritive. Ananasul este foarte bogat în vitamina C, 100 de grame de fruct conţinând 40% din doza zilnică recomandată. Astfel sistemul imunitar luptă mai uşor împotriva gripei sau răcelii. Ananasul ajută la digestie. Este un bun suport pentru o digestie sănătoasă şi pentru un tranzit intestinal corect, ca urmare a cantităţii mari de fibre, pe care o conţine. Nu în ultimul rând, ananasul topeşte grăsimile pentru că în el este prezentă o enzimă specifică, bromelaină, supranumită şi "enzima care mănâncă grăsime". Dar asta nu înseamnă că vei slăbi peste noapte, ci doar intervine în diminuarea depozitelor de grăsime. Acest fruct exotic este bogat în mangan, care reprezintă un co-factor pentru un număr mare de enzime importante în producerea energiei şi în protecţia antioxidantă. Acest fruct delicios are şi efect antiinflamator.

Goji

Legendele chinezeşti despre goji povestesc că oameni care au consumat zilnic acest fruct sălbatic au trăit sute de ani. Astăzi, goji se cultivă în multe ţări, chiar şi la noi, pentru calităţile sale deosebite, atât ca fructe proaspete, uscate sau sub formă de suc. Iată care sunt cele mai importante calităţi ale acestor fructe:

- Prelungesc durata vieţii - moleculele lor de polizaharide unice şi proprietăţile antioxidante combat efectele radicalilor liberi din organism responsabili cu îmbătrânirea celulelor.

- Te ajută să rămâi tânăr. Au efect asupra hormonului de creştere uman, care mai este denumit şi hormonul tinereţii.

- Cresc energia şi rezistenţa organismului.

- Detoxifică organismul. Sunt eficace mai ales în prevenirea deficienţelor ficatului, care are un rol important în detoxificarea organismului.

- Scad colesterolul. Au betasitosterol, recunoscut ca diminuator al nivelului de colesterol din sânge. Flavonoidele conţinute favorizează deschiderea arterelor şi buna lor funcţionare, iar antioxidanţii împiedică formarea plăcilor de grăsime (aterom).

- Ameliorează vederea. Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit că fructele de goji pot reduce timpul necesar ochiului pentru a se adapta la întuneric.

- Întăresc inima. Conţin o substanţă benefică pentru inimă şi tensiune arterială şi antocianine care ajută la menţinerea elasticităţii şi integrităţii arterelor coronariene.

- Ameliorează digestia. Sunt folosite pentru tratamentul gastritei atrofice, o problemă a stomacului cauzată de o activitate redusă a celulelor stomacale.

- Alungă stresul şi anxietatea. Furnizează rezerve de energie necesare pentru a depăşi orice dificultate şi aduc buna- dispoziţie. În Asia li se spune, pe bună dreptate, “fructele veseliei”.

 - Pot fi folosite în dietele de slăbire, datorită compoziţiei nutriţionale complexe (proteine şi grăsimi nesaturate, fibre şi antioxidanţi).

 

Crochete de morcovi cu pasta curry

Ingrediente:

Jumătate de kilogram de morcov,  două chifle, ghimbir – o bucată cât o nucă, o ceapă, patru ouă,  două linguri de pesmet, 250 de grame de brânză de vaci, trei linguri de apă minerală, o linguriţă cu praf de curry, o lingură de ulei de măsline, o sută de grame de migdale, sare, piper, opt frunze de salată verde.

Mod de preparare:

Morcovii şi ghimbirul se curăţă şi se dau prin răzătoarea mică. Ceapa se toacă mărunt şi se căleşte în ulei. Chiflele se înmoaie în apă. Migdalele se prăjesc în tigaie fără grăsime. Cuptorul îl încălzim la 220 grade. Formăm o compoziţie din ceapa călită, morcovi, ghimbir, ouă şi chiflele înmuiate, dar pe care le stoarcem bine să nu mai aibă apă. Se condimentează cu sare şi piper. Se amestecă bine compoziţia. Luăm o tavă pe care o tapetăm cu hârtie de copt. Din amestec formăm crochete (sau chifteluţe) pe care le dăm prin puţin pesmet, presărăm câteva migdale şi le aşezăm în tavă. Se dau la cuptor 20 de minute. Formăm o pastă, cremă, din brânza de vaci, apa minerala, curry şi sare. Mixăm cu blender-ul vertical să se omogenizeze foarte bine. Se servesc crochetele de morcov pe frunze de salata lângă pasta curry.

Rulouri de vitel, cu sunca de pui si sparanghel

Ingrediente

  • 500 de grame de muşchi de viţel, 50 de grame de şuncă de pui, 50 de grame de sparanghel, garniturp de ciuperci, 200 de mililitri de vin alb demisec.

Mod de preparare

Sparanghelul se curăţă şi se pune la fiert, cca. 20 de minute, în apă clocotita cu un praf de sare şi o lingură de zahăr. Muşchiul de viţel se taie felii subţiri, se subţiază cu ciocanul de şniţele. Se pune o felie de şuncă, o bucată de sparanghel fiert, se rulează şi se fixează cu o scobitoare. Se încinge tigaia Doubleta, se rumenesc rapid rulourile pe toate părţile, se adaugă vinul şi se lasă la fiert acoperit, etanş, cca. 15 minute. Se adaugă restul de sparanghel tăiat bucăţele şi garnitura de ciuperci preparată înainte. Se asezonează de sare, se acoperă şi se mai lasă la fiert acoperit cca. 15 minute până se întrepătrund gusturile.

 

 

Citit 1937 ori Ultima modificare Vineri, 18 Ianuarie 2013 18:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.