Infertilitatea afectează unul din zece cupluri

Infertilitatea afectează unul din zece cupluri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Zece la sută din cupluri au probleme legate de sterilitate, conform portalului Doctorul zilei.ro. Oricât de greu ar fi, mulţi sunt gata să încerce orice tehnică medicală pentru a aduce pe lume propriul lor copil. Ce cauzează, însă, sterilitatea, atât la femei, cât şi la bărbaţi?

Când un cuplu poate fi considerat steril

Dacă după doi ani de viaţă sexuală fără protecţie nu ai reuşit să rămâi însărcinată, ori tu, ori partenerul suferiţi de sterilitate. Ce este de făcut într-o astfel de situaţie? Mergi la un medic specializat în tratarea sterilităţii pentru a face investigaţii aprofundate care să identifice cauza care împiedică conceperea unui copil. Foarte important este ca ambii parteneri să facă acest pas, chiar dacă este vorba despre o situaţie în care unul din cei doi a mai avut un copil. Atunci când mergi la prima consultaţie, trebuie să ştii că sunt numeroase afecţiuni care pot genera sterilitate, atât la femeie, cât şi bărbat. Specialistul va face un istoric al sterilităţii cuplului, va încerca să identifice cauza şi va trasa “drumul” pe care trebuie să-l urmaţi.

Boli ce pot face o femeie sterilă

Afecţiuni ale uterului: malformaţii, anomalii ale dezvoltării uterului, fibroame uterine (un fibrom care a fost scos sau unul prea mare pot împiedica conceperea unui copil), endometrite (boală care se manifestă prin secreţii purulente, dureri, sângerări);

Afecţiuni ale trompelor uterine sub formă de obstrucţii după inflamaţii, după un avort sau după peritonită.

Boli cu transmitere sexuală precum chlamydia şi gonoreea.

Bolile inflamatorii în zona pelviană.

Operaţii în zona pelviană sau abdominală.

Boli cronice precum diabetul, cancerul sau afecţiuni ale tiroidei.

Fumatul şi obezitatea.

Problemele legate de ovulaţie generează foarte frecvent sterilitate la românce foarte tinere (în jur de 30 de ani) iar acest fenomen îngrijorează medicii. Acestea se pot manifesta prin chisturi ovariene, iradierea ovarului, inflamaţii sau tumori ale acestuia.

Infertilitate la bărbaţi

Medicii susţin că din ce în ce mai mulţi bărbaţi au probleme de sterilitate, iar asta se întâmplă la nivel mondial. Tabuul care persistă în societatea românească este acela că femeia trebuie să meargă în primul rând la medic, iar dacă la ea nu se descoperă o cauză de sterilitate poate merge şi bărbatul. La bărbaţi, infertilitatea poate avea legătură cu:

  • infecţii precum oreionul după perioada pubertăţii (afectează ţesutul testicular);
  • boli cronice precum diabetul, cancerul, afecţiunile tiroidei;
  • testicule necoborâte;
  • tumori testiculare;
  • cancere sau chisturi;
  • varicocel sau hernie prost operate;
  • boli cu transmitere sexuală (multe boli sexuale care cauzează sterilitate au simptome „mute” la bărbat, doar gonoreea şi sifilisul au manifestări mai violente. Tratate incorect, pot da sechele pe viaţă, inclusiv sterilitate). Infecţiile necunoscute şi netratate la timp nu produc neapărat leziuni, ci produc anticorpi, care la bărbat fac ca spermatozoizii să fie de proastă calitate (le scad parametrii de vitalitate, mobilitate).

Medicul trebuie informat în cazul în care bărbatul ia medicamente anti-hipertensive sau steroizi, dacă fumează, foloseşte sauna cu regularitate, merge frecvent pe distanţe lungi cu bicicleta.

Din ce în ce mai frecvent, stresul generează sterilitate la „bărbatul modern”, la care medicii sunt surprinşi să constate că spermogramele au variaţii foarte mari în perioade scurte de timp.

O categorie aparte de bărbaţi ce pot deveni sterili sunt cei care lucrează la temperaturi ridicate, precum metalurgiştii sau cei care muncesc în tipografii cu plumb. La aceştia, simpla scoatere din mediul respectiv rezolvă problema.

Sterilitatea bărbaţilor este greu reversibilă

Infertilitatea masculină se traduce prin numărul de spermatozoizi. Dacă acum 30 de ani o spermogramă era catalogată drept normală dacă bărbatul avea o concentraţie de 60 de milioane de spermatozoizi pe ml, în urmă cu 20 de ani, s-a ajuns la 40 de milioane, iar acum se consideră că şi o concentraţie de 20 de milioane este normală. Aceste constatări sunt făcute la nivel mondial, iar principalul factor responsabil de această scădere este legat de mediu. În timp ce sterilitatea feminină se mai poate trata, cea masculină, dacă este reală şi profundă este greu reversibilă (o soluţie pentru „captarea” unor spermatozoizi o reprezintă puncţiile făcute pe canalele deferente).

Şi dacă cuplul este sănătos?

Sunt şi situaţii în care în urma investigaţiilor nu se descoperă nici o cauză evidentă a sterilităţii. În astfel de cazuri, de multe ori responsabile de lipsa apariţiei sarcinii sunt probleme de natură psihică. În numărul de săptămâna viitoare al suplimentului “Magazin” veţi putea citi despre cele mai des folosite metode de fertilizare artificială la care apelează cuplurile din România pentru a avea un copil.

Citit 1523 ori Ultima modificare Vineri, 25 Ianuarie 2013 17:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.